Aproape 200 de substanțe potențial cancerigene, găsite în ambalajele alimentare comune. Recomandările experților
-
06 Octombrie 2024 16:16
Un studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat 189 de substanțe chimice potențial cancerigene în ambalajele alimentare comune, dintre care 76 ar putea fi transferate în alimente.
Cercetarea, publicată în revista Frontiers in Toxicology, arată că plasticul conține cele mai multe substanțe problematice – 143, urmat de hârtie și carton cu 89. Sticla a fost singurul material de ambalare fără substanțe suspecte.
Studiul vine în contextul în care incidența cancerului de sân este în creștere în Statele Unite, în special în rândul femeilor tinere, deși rata mortalității a scăzut cu 44% din 1989 datorită screeningului și tratamentelor îmbunătățite, potrivit DESCOPERA.ro.
Experții recomandă consumul de apă de la robinet în locul celei îmbuteliate
Ben Atkinson de la organizația Breast Cancer Now avertizează că, deși studiul sugerează prezența substanțelor chimice potențial dăunătoare în ambalaje, „nu dovedește o legătură concludentă între aceste substanțe chimice și cancerul de sân”.
Profesorul Jagdish Khubchandani de la Universitatea de Stat din New Mexico și-a exprimat îngrijorarea față de constatări, subliniind că „dacă în regiunile cu reglementări rezonabile s-au identificat peste o sută de substanțe potențial cancerigene, ne putem doar imagina ce se întâmplă pe piețele mai puțin reglementate”.
Pentru a reduce expunerea la aceste substanțe, experții recomandă consumul de apă de la robinet în locul celei îmbuteliate, evitarea încălzirii alimentelor în ambalaje de plastic, depozitarea alimentelor în recipiente de sticlă, nu de plastic, și cumpărarea de produse locale și consumul de fructe și legume proaspete.
Experții subliniază că menținerea unei greutăți sănătoase, limitarea consumului de alcool și practicarea activității fizice rămân cele mai eficiente metode de reducere a riscului de cancer de sân.