Aproape 2 000 de copii și 140 de femei însărcinate au beneficiat de asistență din partea lucrătorilor medicali din R. Moldova și România în cadrul unui proiect transfrontalier
-
29 Septembrie 2021 09:31
Aproape 2 000 de copii și 140 de femei însărcinate au beneficiat de asistență medicală și consiliere în cadrul proiectului transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, desfășurat de Asociația Obștească „Copil, Comunitate, Familie” și Fundația „Star of Hope România”, comunică MOLDPRES.
Proiectul a avut loc în perioada aprilie 2020 - septembrie 2021 în patru raioane din Republica Moldova și trei județe din România. El și-a propus să ofere servicii de sănătate de o calitate mai înaltă familiilor cu copii cu vârsta până la trei ani și femeilor însărcinate în ultimul trimestru și de a reduce potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi prevenit, potrivit sursei citate.
În această perioadă 133 de lucrători medicali din peste 60 de localități rurale și urbane și-au îmbunătățit abilitățile în domeniul identificării timpurii a tulburărilor de dezvoltare, dizabilităților și în alte probleme de sănătate, fiind îndrumați de către mentorii din cadrul proiectului.
Părinții/îngrijitorii copiilor de până la 3 ani, precum și femeile însărcinate în ultimul trimestru de sarcină au primit informații referitor la dezvoltarea copilului, atașament, vaccinare, comunicarea cu copilul, măsuri de prevenire a cazurilor de violență în familie etc. prin intermediul emisiunilor TV și broșurilor oferite în cadrul proiectului.
„Prin acțiunile proiectului am ajuns la 1 940 copii de vârstă fragedă și 140 femei însărcinate în ultimul trimestru de sarcină. Am făcut vizite la domiciliu, am informat prin broșuri și emisiuni TV, prin susținerea asistentelor medicale. Totodată, am colaborat cu autoritățile din toate aceste 7 regiuni la toate nivelurile”, a menționat Ala Nosatîi, manager de program la AO Copil, Comunitate, Familie.
De asemenea, 74 specialiști din domeniul medical au avut posibilitatea de a participa la vizitele de studiu în ambele țări, precum și la o școală de vară în cadrul cărora și-au împărtășit experiența și au preluat lucruri noi.
Proiectul transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, este implementat de CCF Moldova în parteneriat cu Fundația Star of Hope Romania și finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).