Aproape 12 mii de contestații au fost depuse de liceeni. Câți dintre ei și-au majorat nota la BAC

  • 09 Iulie 2018 18:52
Aproape 12 mii de contestații au fost depuse de liceeni. Câți dintre ei și-au majorat nota la BAC

Autoritățile au făcut publice luni, 9 iulie, rezultatele promovabilității la examenul de Bacalaureat, sesiunea de bază, după analiza contestațiilor. Astfel, rata de promovabilitate în rândul absolvenților de licee a crescut cu 1,48 procente, și reprezintă 85,7 la sută din numărul celor 10 mii 616 candidați.

În comparație cu anul 2017 rata de promovabilitate a crescut cu aproape 4 procente în rândul absolvenților de liceu și cu 2 procente la nivel general. În condițiile unor presiuni constante și rusificării populației în stânga Nistrului, rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat la Liceul ”Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul ”Evrica” din Râbnița și ”Alexandru cel Bun” din Tighina este de o sută de procente. 

Potrivit autorităților rata finală de promovabilitate a absolvenților din licee, pentru anul 2018 reprezintă anul acesta 63.97%. Această cifră include absolvenții de liceu, candidații din colegii și centre de excelență, precum și cei peste trei mii de restanțierii din anii anteriori.

Media absolvenților de liceu este nota 7,68 în timp ce media generală este 7. În total au fost depuse 11 mii 558 de contestații, cele mai multe la disciplina de Limba și Literatura Română- 2659, potrivit directorului Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare — BAC, Anatol Topală.

Au fost majorate peste 3 mii de note, ceea ce reprezentă 26 de procente din numărul notelor contestate. Din totalul celor peste 3 mii de restanțieri din anii anteriori,  doar 19,5 la sută au promovat examenul, adică  mai puțin de 600 dintre ei. 

Cu o medie de aproape 7,25, toți cei 21 de elevi care au absolvit anul acesta Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol au promovat examenul de BAC.

La fel s-a întâmplat și cu cei 22 de elevi care și-au făcut studiile la Liceul ”Alexandru cel Bun” din Tighina și cei 14 absolvenți ai liceului din Râbnița, după cum a menționat pentru Radio Chișinău, directorul Liceului Lucian Blaga, Ion Iovcev.

„Acum absolvenții noștri primesc diplomele și încep să își depună actele la universități de la Chișinău dar sunt mulți care vor să aplice în România.  Ne bucură această situație (faptul că avem promovabilitate 100 de procente n.r.) deoarece nu este atât de ușor. Am reușit pe parcursul anilor să păstrăm această instituție. Și dacă, aparent, situația este parcă una mai bună, totuși nu suntem bine văzuți. Ne străduim să supraviețuim în condițiile în care activăm. Vorbim despre faptul că are loc o rusificare intense așa încât în raioanele din stânga Nistrului, în școlile așa numite moldovenești, numărul elevilor scade mult.”

Potrivit directoarei Liceului Teoretic ”Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, un singur elev din anul terminal nu a reușit să promoveze un examen-la matematică, în această instituție.

Amintim că la sesiunea de Bacalaureat 2018 au fost admiși 10 mii 616 candidați din licee, 4015 candidați din colegii și centre de excelență, 167 de candidați din universități, 332 de candidați care s-au înscris în regim extern și 3020 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total – 18150 de candidați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău