APP va deține peste 41% din acțiunile MAIB

  • 21 Iunie 2018 08:26
APP va deține peste 41% din acțiunile MAIB

Guvernul a permis, miercuri, Agenția Proprietății Publice să intre în posesia a 41,09% din acțiunile Moldova Agroindbank (MAIB), care în viitor ar putea fi cumpărate de un consorțiu de investitori, format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și două fonduri de investiții - AB Invalda INVL (Lituania) și Horizon Capital (SUA).

Potrivit agenției INFOTAG, în timpul apropiat, Guvernul va încheia un acord preliminar cu consorțiul acestor investitori, potrivit căruia statul va vinde investitorilor acest pachet unic la prețul de cumpărare a acțiunilor, de 540 mil. lei, plus costurile suportate la perfectarea tranzacției.

După scandalul cu sustragerea miliardului de dolari de la trei bănci în perioada 2014-2015, Banca Națională a blocat pachetele majoritare de acțiuni în două cele mari bănci din sistem - Moldova Agroindbank (41,09%) și Moldindconbank (63,89%), obligând acționarii netransparenți ai acestor acțiuni din off-shore să le vândă în termen de 90 de zile.

După expirarea celor 90 de zile, autoritatea de reglementare a obligat emitenții să anuleze aceste acțiuni și să emită noi acțiuni în același volum cu vânzarea ulterioară către investitorii care vor primi permisiunea prealabilă din partea Băncii Naționale.

Acțiunile MAIB cu o cotă de piață de 30% au fost puse în vânzare în 2016, dar nu au mai fost vândute. Conform legislației adoptate în decembrie, statul are dreptul să cumpere acțiunile băncilor de sistem dacă există permisiunea prealabilă pentru investitori străini, iar acțiunile vor fi vândute acestora în termen de 90 de zile.

Potrivit legii, Guvernul este obligat să scoată acest pachet la licitație, oferind tuturor potențialilor investitori posibilitatea de a achiziționa cele 41,09% acțiuni ale celei mai mari bănci din RM. Dacă nimeni nu își va manifesta dorința să cumpere pachetul, acesta va fi vândut la prețul de achiziție consorțiului de investitori, cu care guvernul va încheia un acord preliminar.

Cele 41,09% din acțiuni includ două pachete: 389 760 acțiuni la prețul de 1 054,71 lei per acțiune cu valoarea nominală de 200 lei și 36 605 acțiuni la prețul de 1 064,02 lei per acțiune. Pentru cumpărarea acestora, Guvernul a dispus Ministerului Finanțelor să aloce din buget peste 450 mil. lei Agenției Proprietății Publice, care, la indicația Guvernului, va cumpăra acțiunile MAIB.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău