Aportul Bucureștiul în parcursul european al Moldovei, discutat de guvernatoarea BNM și ambasadorul României

  • 07 Februarie 17:49
Aportul Bucureștiul în parcursul european al Moldovei, discutat de guvernatoarea BNM și ambasadorul României

O intermediere financiară mai dinamică ar ajuta economia țării și companiile. De asemenea, ar ajuta la creșterea sectorului bancar și ar facilita cofinanțarea proiectelor viitoare din fonduri europene. Despre acest lucru a menționat guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, la o întrevedere cu ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu. Intensificarea relațiilor bilaterale și a sprijinului României în avansarea parcursului european al Republicii Moldova au fost teme abordate în cadrul întrevederii, transmite IPN.

Guvernatoarea BNM a menționat că mizează pe sprijinul și experiența Băncii Naționale a României în procesul negocierilor de aderare la UE, îndeosebi pe capitolele în care BNM are un rol esențial, dar și în realizarea unor proiecte viitoare benefice pentru o dezvoltare sustenabilă.

Anca Dragu s-a referit, în mod special, la obiectivele sale legate de asigurarea independenței, integrității,  transparenței, responsabilității și bunei reputații a Băncii Naționale, precum și de dinamizare a creditării pentru a sprijini economia. „Prin recenta decizie de politică monetară ne-am permis să reducem rata de bază, urmărind impulsionarea creditării pe fundalul unei inflații revenite și menținute deja pe parcursul a trei luni consecutiv în coridorul țintit de BNM”, a precizat guvernatoarea BNM.

În cadrul întrevederii a fost menționată importanța investițiilor române în Republica Moldova, inclusiv în sectorul bancar, precum și sprijinul  României pentru aderarea la Sistemul Unic de Plăți în Euro (SEPA), o cerere în acest sens fiind trimisă recent de guvernatoarea BNM la Bruxelles.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, și-a exprimat deschiderea de a fi alături de Republica Moldova în procesul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, ambasadorul României a transmis angajamentul țării sale în sprijinirea dezvoltării în continuare în Republica Moldova a unui sistem financiar-bancar stabil, precum și alinierea la standardele europene a altor domenii importante economice și sociale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:0,51 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău