Apicultorii au fost atenționați să mute stupii la 10 km de la zonele stropite. Precizările Agenției Moldsilva

  • 07 Mai 2019 16:15
Apicultorii au fost atenționați să mute stupii la 10 km de la zonele stropite. Precizările Agenției Moldsilva

A început lupta cu dăunătorii prin pădurile Republicii Moldova. Aproape 100 de mii de hectare de pădure au fost stropite cu pesticide. Specialiștii au recomandat apicultorilor să reamplaseze stupii cu albine la o distanță de 10 km de zonele prelucrate.

Solicitat de agrobiznes.md, Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM) a confirmat faptul că, a recepționat o scrisoare potrivit căreia în perioada 1-15 mai curent în fondul forestier național vor avea loc acțiuni de combatere aeriană a dăunătorilor, dar fără a fi informați și despre ziua și ora exactă.

„Acțiunile de combatere aeriană a dăunătorilor pădurii, care s-au desfășurat în entităților silvice Întreprinderea pentru Silvicultură Călărași, Întreprinderea pentru Silvicultură Hâncești-Silva, Întreprinderea Silvo Cinegetică Strășeni au fost deja finalizate. Stropirile au început pe data de 1 mai, iar perioada acțiunilor de combatere variază în dependență de condițiile climaterice, dar și în dependență de stadiul de dezvoltare a dăunătorilor. Am stabilit o perioadă mai largă, dar acțiunile s-au petrecut mai devreme, în dependență de cum au putut lucra elicopterele. Au fost implicate 2 elicoptere, iată de ce am realizat aceste lucrări într-o perioadă mai scurtă de timp. Lucrările de combatere se efectuează în baza unui proiect, care este coordonat cu toate autoritățile responsabile, adică ANSA, Inspectoratul pentru protecția Mediului, inclusiv prin scrisori sunt înștiințate toate APL. Respectiv, APL informează apicultorii despre stropirile ce urmează să fie efectuate, ziua, ora”, a explicat Iulian Mamai.

Într-o postare publicată pe pagina Agenției se menționează că, conform datelor cercetărilor silvopatologice detaliate în arboretele gestionate de entitățile silvice subordonate Agenției Moldsilva au fost identificate focare de dăunători și boli pe o suprafață de 112,33 mii ha, dintre care focarele cu dăunători defoliatori constituie 103,3 mii ha, situația cea mai alarmantă a fost depistată în Călărași, Hâncești și Strășeni.

Agenția Moldsilva informează că, preparatele folosite în procesul combaterii aeriene sunt biologice, și nu sunt dăunătoare și periculoase pentru viața omului și pentru fauna sălbatică. În același timp, proprietarii de prisăci din preajma zonelor forestiere unde va avea loc combaterea aeriană sunt atenționați să închidă familiile de albine în zilele respective sau să reamplaseze stupina la o distanță de 10 km de locul unde se execută tratamentul. De asemenea, este interzisă aflarea animalelor domestice pe teritoriul supus tratamentului, fiind recomandat și populației să evite în această perioadă odihna în pădure.

Combaterea dăunătorilor este o componentă importantă în managementul integrat al sectorului forestier, iar acțiunile ce urmează a fi întreprinse vor avea un impact pozitiv și asupra suprafețelor agricole adiacente prin suprimarea focarelor de dăunători, care inevitabil pot afecta și terenurile agricole.

sursa: agrobiznes

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
6,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău