API | Site-urile fantomă, un pericol pentru securitatea informațională a R.Moldova

  • 26 Octombrie 2017 17:50
API | Site-urile fantomă, un pericol pentru securitatea informațională a R.Moldova

Site-urile fantomă s-au transformat într-un pericol pentru securitatea informațională a Republicii Moldova, consideră reprezentanta Asociației Presei Independente (API), Liliana Zaharia.

Potrivit agenției INFOTAG, joi, în cadrul unei mese rotunde consacrată politicilor de apărare și securitate informațională în Moldova, ea a menționat că "progresul în domeniul tehnologiilor informaționale duce la creșterea cererii la știrile de pe internet".

Ea a remarcat că, potrivit datelor barometrului de opinie publică, realizat de Institutul de Politici Publice, un sfert din respondenți preferă să se informeze de pe internet. În paralel, crește și încrederea cetățenilor în conținutul online.

"De acest lucru se folosesc cei care creează site-uri fantomă, care infectează mediul informațional și duc o politică de dezinformare. Deseori, la crearea unor asemenea platforme sunt folosite nume adaptate ale unor instituții media credibile. De exemplu, "Jurnalul", "Ziarul Națiunii", clona site-ului "Ziarul de Gardă", care au fost create în aceeași zi, pe 7 februarie 2017, pe un server românesc. A fost creat și un analog API - "Presa Independentă", care răspândea informații false că partidele de dreapta de opoziție susțin sistemul electoral", a spus Zaharia.

Ea a menționat că, drept răspuns la astfel de acțiuni lipsite de principialitate, a fost lansată campania "Stop Fals!", desfășurată de API cu susținerea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) și a Asociației Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI). Cu toate acestea, în septembrie a fost creat stopfals.md - un site fals care nu are nimic de-a face cu campania.

Jurnalista Virginia Nica a evidențiat că "în Moldova se atestă o "agonie" a presei tipărite și, prin urmare, crește cererea pentru știrile de pe Internet".

"Însă site-urile sunt create cu o viteză incredibilă, adesea sunt folosite surse dubioase, iar scopul principal al multor portaluri de știri este de a face lobby intereselor politicienilor, dar nu informarea obiectivă a cetățenilor. Aceasta duce la o scădere a calității informațiilor furnizate, iar consumatorul nu mai analizează și verifică informațiile, ceea ce creează condiții excelente pentru ca propaganda și războiul informațional să se răspândească pe întreg teritoriul Moldovei", a spus jurnalista.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău