Apelurile lui Donald Trump de anchetare a adversarilor politici atrag critici intense
-
22 Mai 2019 16:25
Apelurile lansate de președintele SUA, Donald Trump, pentru investigarea adversarilor politici au intensificat întrebările dacă solicitările transparente adresate Departamentului Justiției pot fi considerate abuz de putere în scopul creșterii șanselor de a fi reales în funcție, scrie New York Times, scrie Mediafax.ro
Într-un interviu acordat duminică, Donald Trump, un politician republican, a cerut investigarea afacerilor în China efectuate de Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte Joseph Biden, candidatul din cadrul Partidului Democrat considerat de consilierii actualului lider de la Casa Albă principala amenințare în cursa prezidențială din 2020.
În ultimele săptămâni, Donald Trump a cerut lansarea unor investigații privind afacerile lui Hunter Biden în Ucraina, un efort amplificat de Rudolph Giuliani, avocatul personal al președintelui.
"Este o rușine sută la sută", a declarat Donald Trump într-un interviu acordat moderatorului Steve Hilton, de la postul tv Fox News, răspunzând la o întrebare dacă trebuie investigate legăturile financiare ale familiei Biden în China.
"A fost cea mai recentă dintr-o serie lungă de afirmații făcute de domnul Trump prin care a sugerat că vrea investigații penale asupra unor adversari politici precum Hillary Clinton, John Kerry și Comitetul Național Democrat; declarația intervine în contextul în care președintele pare să fie preocupat în mod special de candidatura lui Joseph Biden la președinție", comentează cotidianul The New York Times, observând că sunt presiuni asupra procurorului general, William Barr, care vrea să navigheze între solicitările președintelui și reafirmarea independenței Departamentului Justiției față de politică.
"Este vorba de o încălcare teribilă a normelor de către președinte prin apelurile publice de investigare a adversarilor politici", afirmă Jack Goldsmith, profesor la Facultatea de Drept a Universității Harvard și fost adjunct al procurorului general în primul mandat al președintelui George W. Bush.
Jack Goldsmith a observat că nu este prima dată când Donald Trump a semnalat că ar putea interveni în atribuțiile sistemului penal. "Însă, până acum, subordonații de la Casa Albă și din Departamentul Justiției practic l-au ignorat". "Trump a încălcat normele, dar oficialii din cadrul ramurii executive nu au făcut până acum acest lucru", a subliniat Goldsmith.
Hunter Biden pare să fie ținta principală a lui Donald Trump și a aliaților acestuia. Atenția se concentrează pe viața sa personală, inclusiv pe incidentul excluderii din Forțele Navale în 2014 din cauza folosirii de cocaină, dar și pe cariera în afaceri, care a inclus numeroase roluri ce s-au intersectat cu activitățile politice ale tatălui său. În al doilea mandat de vicepreședinte al SUA al lui Joseph Biden, Hunter Biden a intensificat activitățile de afaceri în străinătate. În afară de activitățile din Ucraina pentru compania energetică Burisma, Hunter Biden i-a oferit consiliere omului de afaceri român care are legături cu SUA Gabriel Popoviciu, ale cărui afaceri în domeniul imobiliar au fost investigate, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times. Investigația, care a intervenit în contextul în care SUA și aliații au cerut României să intensifice combaterea corupției, a condus la condamnarea lui Popoviciu.
În interviul acordat Fox News, Donald Trump a afirmat că Hunter Biden și un partener de afaceri al acestuia, Devon Archer, au fost implicați în administrarea unui fond care a primit investiții din partea Băncii China, deținută de instituții guvernamentale chineze.
Sursa:Mediafax.ro