Apelul disperat al medicilor, ca oamenii să rămână acasă de Paștele Blajinilor: Un număr foarte mare de pacienți care vin concomitent, e o provocare pentru sistemul spitalicesc
-
05 Iunie 2020 13:00
Republica Moldova a depășit cifra de 9000 de infectări cu noul coronavirus. 317 persoane au decedat, iar peste 3000 sunt în continuare bolnave. În pofida numărului mare de infectări, în următoarele zile, în cimitirele din Republica Moldova va fi marcat Paștele Blajinilor. Medicii fac apeluri disperate ca oamenii să rămână acasă, în condițiile în care spitalele sunt supraaglomerate iar riscul de îmbolnăvire rămâne unul extrem de ridicat.
„Stați acasă de Paștele Blajinilor și nu mergeți la cimitire”. Este îndemnul medicilor din Republica Moldova, care se tem că numărul mare de oameni veniți în cimitire pentru a-și pomeni morții, ar putea duce la o majorare necontrolată a cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus, care și așa sunt în creștere în ultimele zile. Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună spune că medicii se opun unui astfel de eveniment, în actualele condiții de pandemie.
„Noi, cei din domeniul sănătății ne-am pronunțat împotriva organizării Paștelui Blajinilor. Cu decizie sau fără, cei de la Mitropolie erau dispuși să îl petreacă pe 7 și 8 iunie. Atunci când a fost amânata această ceremonie, în aprilie, am făcut-o pentru că am crezut că vom avea un trend de scădere a infecțiilor. Am rămas pe aceeași poziție ca să nu petrecem această sărbătoare, din păcate Biserica nu ne-a auzit. Noi rămânem pe poziția ca oamenii să rămână masiv acasă, ca alternativă la decizia Mitropoliei”, a declarat șeful ANSP, Nicolae Furtună.
Medicii speră că oamenii vor fi responsabili, pentru a nu aglomera spitalele, spune șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești, Svetlana Lupu.
„Numărul de paturi în spitalele cu profil de COVID reprezintă o cifră flexibilă. Acum avem un număr suficient de locuri, dar distribuția lor este neuniformă (…) Cu adevărat, un număr foarte mare de pacienți care vin concomitent, e o provocare pentru sistemul spitalicesc. Mizăm foarte mult pe ajutorul populației și al autorităților să fie foarte prudenți, să respecte întocmai toate măsurile de control, pentru ca spitalele să nu fie supraaglomerate și suprasolicitate”, a spus Svetlana Lupu.
Faptul că sistemul medical din R. Moldova ar fi la limita capacităților sale l-a recunoscut și ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă.
„Îndemnăm cetățenii să se abțină de a merge în cimitire. Să-i pomenim pe cei dragi de acasă. Pe lângă faptul că viața și sănătate au prioritate, de acțiunile noastre depinde cum va funcționa sistemul medical, care este în mare parte la limita epuizării. Dați, vă rog, răgaz sistemului de sănătate”.
Zilele trecute mai mulți primari de orașe și municipii au cerut anularea Paștelui Blajinilor. Și premierul Ion Chicu a îndemnat oamenii, într-un mesaj pe Facebook, să nu se ducă la cimitire, menționând că locuri în spital ar fi numai pentru cinci zile.
Amintim că în acest an, printr-o decizie a Mitropoliei Moldovei, Paștele Blajinilor a fost amânat pentru zilele de 7 și 8 iunie.