APEL va elabora un studiu privind finanțarea mass-media
-
03 Mai 2019 16:13
Asociația Presei Electronice (APEL) va elabora în 2019 un studiu privind finanțarea mass-media în Republica Moldova în cadrul unui proiect realizat cu suportul Fundației Soros-Moldova, relatează Radio Chișinău.
Studiul urmează să se concentreze pe trei tipuri de instituții: media audiovizuală, presa scrisă și cea online, a anunțat directorul APEL Vasile State, în cadrul conferinței de presă organizate vineri, 3 mai, de reprezentanții ONG-urilor de media cu ocazia lansării Zilelor Libertății Presei în Rep. Moldova.
În societate, în general, este resimțit un deficit acut de informație despre felul în care sunt finanțate instituțiile mas-media, fapt care le știrbește din credibilitate, a spus Vasile State. Studiul pe care APEL intenționează să-l elaboreze ar urma să răspundă și la o serie de întrebări:
- În ce măsură mass-media în Rep. Moldova este percepută ca o activitate economică?;
- Care sunt categoriile de surse care asigură finanțarea mass-media?;
- Finanțarea mass-media în Rep. Moldova comportă un caracter public sau tutelar?;
- Care este raportul între finanțarea mass-mediei locale, regionale și naționale, între mass-media tematică și cea generalistă și de știri?;
- în ce măsură este necesară intervenția statului pentru a asigura o informare uniformă a cetățenilor prin intermediul mass-mediei locale, regionale și naționale?
APEL va utiliza în procesul de elaborare a studiului repere metodologice utilizate de Centrul Media al Universității Central Europene în cadrul proiectului Media Influence Matrix care investighează schimbările profunde pe care politicile, sursele de finanțare și tehnologiile din sfera publică o au asupra jurnalismului de astăzi.
Potrivit experților APEL, libertatea presei este un element esențial al democrației, motiv pentru care transparența finanțării mass-media capătă o importanță deosebită în actualul context având în vederea noile tendințe legate de amploarea pe care o are răspândirea largă a știrilor false cu implicații directe în procesele democratice din țară.