Apel pentru susținerea reabilitării Troiței Eroilor din satul Ciorești, ridicată la 10 ani de la Marea Unire

  • 17 August 2020 12:28
Apel pentru susținerea reabilitării Troiței Eroilor din satul Ciorești, ridicată la 10 ani de la Marea Unire

Asociația „Faptă, nu Vorbă” face un apel către românii de pe ambele maluri ale Prutului să ajute financiar la restabilirea Troiței Eroilor din satul Ciorești, pentru a „aduce un omagiu celor care s-au jertfit pentru Neam și Țară”, se arată pe site-ul asociației, potrivit infoprut.ro.

În 1928, la zece ani după Marea Unire, în centrul satului Ciorești, a fost ridicată o Troiță ostășească ce avea încrustată pe o placă de marmură numele ciorăștenilor ce au murit pe câmpul de luptă în primul război mondial. Cu regret, după venirea sovieticilor, Troița a fost mutată din centru localității și nu s-a mai păstrat în timp. Singurul element care a fost salvat este placa de marmură care a fost pusă ulterior de săteni pe o răstignire din cimitirul vechi”, notează sursa citată.

Asociația „Faptă, nu Vorbă” își propune, cu sprijinul donatorilor, să instaleze din nou această placă cu numele eroilor pe o Troiță ostășească ridicată în centru satului, „pentru ca numele lor să fie pomenite și slăvite așa cum merită”.

Inițiatorii precizează că crucea va fi sculptată după modelul Troițelor ostășești instalate în Basarabia în perioada interbelică.

„Lemnul pentru cruce este deja pregătit și este în proces de uscare, iar lucrările planificate asupra lui vor începe în această toamnă. Instalarea și inaugurarea Troiței în centru satului Ciorești va avea loc aproximativ în primăvara-vara anului 2021”, mai adaugă Asociația.

Se precizează că munca asupra lemnului va costa aproximativ 1.015 euro, iar lucrările pentru fundament și amenajarea spațiului adiacent vor ajunge tot la aceeași sumă. Suma totală necesară este de aproximativ 40.000 lei moldovenești, sau 2.030 de euro.

Totodată, în semn de recunoștință pentru cei implicați mai activ, Asociația „Faptă, nu Vorbă” va elibera Diplome de Gratitudine pentru cei care vor dona suma mai mare de 500 de mdl și Certificate de Ctitor pentru cei care vor dona mai mult de 1.000 mdl.

Pentru a putea dona, în fiecare zi de duminică va exista un cort instalat la Ciorești unde inițiatorii vor discuta cu localnicii și vor colecta fondurile necesare pentru Troiță. Totodată, în localitățile Ciorești, Nisporeni și Chișinău vor fi persoane care pot oferi informații suplimentare și pe care îi puteți contacta pentru a contribui financiar.

Sursa: INFOPRUT.RO

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău