Apeductul magistral Chișinău – Strășeni – Călărași va fi reabilitat și extins, cu sprijinul financiar al Germaniei

  • 19 Ianuarie 2022 16:43
Apeductul magistral Chișinău – Strășeni – Călărași va fi reabilitat și extins, cu sprijinul financiar al Germaniei

Guvernul a instituit o Comisie de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași. Reabilitarea și extinderea apeductului va avea loc în cadrul unui proiect finanțat de către Guvernul Federal German prin intermediul Băncii de Dezvoltare KfW, care oferă un grant de 25 de milioane de euro, transmite IPN.

Proiectul prevede construcția unei conducte principale noi pe traseul Chișinău – Strășeni – Călărași, cu o lungime de aproximativ 52 km, și conectarea acesteia la rezervoarele existente în ambele orașe și, în cazul suficienței fondurilor și lipsei obiecțiilor din partea KfW (aprobarea oficială), către satele cu rețele interne existente de-a lungul traseului conductelor.

Construcția va fi subterană și va urma pe cât posibil rutele de transport public. De la stația de tratare existentă în Chișinău, unde are loc prelucrarea apei din râul Nistru, apa va fi pompată printr-o conductă existentă către o cameră de conectare, de unde va porni noua conductă principală de transmisie.

Proiectul presupune alocarea grantului etapizat, pentru fiecare fază de proiectare. În cadrul fazei I-a a proiectului vor fi efectuate investiții în construcția magistralei Chișinău – Strășeni – Călărași, cu conectarea orașelor Strășeni și Călărași. În faza a II-a proiectului sunt prevăzute investiții în infrastructura satelor selectate, inclusiv și aducțiunile secundare de alimentare cu apă ce vor asigura conectarea localităților din ambele raioane către noua sursă de apă. De asemenea, vor fi reabilitate și extinse rețelele urbane de aprovizionare cu apă la Strășeni și Călărași.

Traseul proiectat al magistralei va traversa unități teritorial-administrative de nivel I și II, terenuri ce necesită expropriere temporară din proprietate privată în scopul efectuării de lucrări pentru cauză de utilitate publică de interes național. Comisia va organiza ședințe separate de lucru în teritoriu, cu reprezentanții autorităților publice locale pe a căror rază teritorială se vor desfășura lucrările de utilitate publică.

Contribuția Guvernului Republicii Moldova la proiect este de 3,050 milioane de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău