APCE: Ministrul german de externe Annalena Baerbock, solicitată să dea un răspuns despre tancurile Leopard pentru Ucraina

  • 24 Ianuarie 17:10
APCE: Ministrul german de externe Annalena Baerbock, solicitată să dea un răspuns despre tancurile Leopard pentru Ucraina

Deputatul ucrainean Oleksi Honcearenko, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, i-a cerut marți ministrului de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, să răspundă "da sau nu" la întrebarea dacă Berlinul va primite reexportul în Ucraina al tancurilor Leopard 2, informează Agerpres.

„Consiliul Europei se ocupă cu pacea și justiția, ceea ce este foarte important, dar astăzi pacea și justiția au un nume: Leopard. De aceea, vă rog să ne spuneți clar: da sau nu, și când va da Germania undă verde livrării de blindate de fabricație germană, pe care Kievul le cere insistent pentru a rezista agresiunii ruse", a spus parlamentarul.

Șefa diplomației germane a răspuns că "înțelege întrebarea", dar "pacea nu se bazează doar pe tancuri, chiar dacă acestea sunt un punct crucial, și de aceea dezbatem intens, inclusiv în cadrul guvernului din care fac parte". Ea a adăugat că "răspunsul nu este simplu", iar trimiterea tancurilor nu va putea "din păcate" să pună capăt războiului, după cum nu s-a putut nici prin embargoul asupra petrolului rusesc.

Baerbock a recunoscut că Ucraina are "evident" nevoie de mai multe echipamente militare pentru a se apăra - tancuri, sisteme antiaeriene, muniții.

Interpelată pe aceeași temă și de un parlamentar britanic, ea a replicat că "dacă ne arătăm unii pe alții cu degetul nu vom aduce pacea în Ucraina".

Reprezentanta guvernului de la Berlin ceruse ceva mai devreme, în plenul APCE, sprijin pentru Ucraina din partea tuturor țărilor europene, apreciind că ajutorul nu poate veni doar din Statele Unite sau din Germania.

Cabinetul german a anunțat marți că va discuta "cu urgența necesară" cererea Poloniei de autorizare a transferului către Ucraina a 14 tancuri Leopard 2. Coaliția guvernamentală din Germania nu are un punct de vedere unanim despre această problemă: cancelarul social-democrat Olaf Scholz nu s-a pronunțat încă, deși Baerbock, membră a partidului Verzilor (ecologist), a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Berlinul este dispus să își dea acordul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
-1,15
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:4,12 m/s
Fri
1
Sat
1
Sun
1
Mon
1
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău