Apariție surpriză a lui Donald Trump la summitul ONU privind climatul

  • 23 Septembrie 2019 19:45
Apariție surpriză a lui Donald Trump la summitul ONU privind climatul

Președintele american Donald Trump s-a strecurat la summitul ONU privind climatul, o apariție surpriză care nu era în programul său, și a luat loc în sală pentru a asculta discursurile despre criza climatică, relatează dpa și AFP, preluat de Agerpres.

Trump a fost însoțit cu acest prilej de vicepreședintele Mike Pence. Președintele SUA a fost văzut aplaudând după unele discursuri mai scurte despre climat.

Deși a ajuns după ce evenimentul a început și a ratat discursul adolescentei suedeze militante pentru mediu Greta Thunberg și pe al secretarului general ONU, Antonio Guterres, el și a făcut timp pentru luările de cuvânt ale cancelarului german Angela Merkel sau premierului indian Narendra Modi.

Trump și-a exprimat scepticismul privind știința climatului și SUA fac pași înapoi în reglementările de mediu, cel mai adesea în numele progresului economic, notează dpa.

În jur de 60 de lideri mondiali participă la acest summit privind "urgența climatică" pentru a da un nou suflu acordului de la Paris, din care SUA s-au retras cu puțin timp după venirea lui Trump la putere.

"Urgența climatică este o cursă pe care suntem pe cale să o pierdem, dar o putem câștiga", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a invitat-o la tribună și pe suedeza de 16 ani, Greta Thunberg, ce a luat cuvântul în deschiderea summitului, la ora 14.00 GMT.

În discursul său furios de la tribuna ONU, Greta Thunberg i-a mustrat pe liderii planetei pentru lipsa lor de acțiune împotriva schimbării climatice.

"Nu ar trebui să fiu aici, ar trebui să fiu la școală, de partea cealaltă a oceanului. Cum îndrăzniți? Mi-ați furat visele și copilăria cu vorbele voastre goale", a spus ea cu o voce tremurătoare, dar puternică.

"Mă număr totuși printre cei care au noroc. Oamenii suferă, mor. Ecosisteme întregi se prăbușesc, suntem la începutul unei extincții în masă și vorbiți doar despre bani și povești cu zâne despre creșterea economică eternă! Cum îndrăzniți?", a adăugat ea.

"Ne-ați lăsat baltă. Dar tinerii încep să vă înțeleagă trădarea. Dacă ați decis să ne lăsați baltă, vă spun: nu vă vom ierta niciodată. Nu vă vom lăsa niciodată să scăpați așa. Lumea se trezește și schimbarea vine, indiferent că vă place sau nu", a conchis ea, în aplauzele marii săli a Adunării Generale.

Summitul are loc în ajunul începerii dezbaterilor Adunării generale a ONU și între două zile de vineri de mari greve ale elevilor coordonate la nivel mondial. Antonio Guterres le-a cerut liderilor să anunțe revizuiri în creștere ale planurilor lor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Potrivit unui bilanț preliminar al ONU de luni dimineață, 66 de state au subscris obiectivului de emisii zero de CO2 până în 2050. Până în prezent, numai circa 20 de țări au înscris acest orizont în legea națională sau au declanșat acest proces. Uniunea Europeană speră să ajungă la un consens între statele membre până în 2020.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău