Aparat radiologic performant la Spitalul Raional Telenești, procurat cu sprijinul Japoniei

  • 24 Decembrie 2021 16:47
Aparat radiologic performant la Spitalul Raional Telenești, procurat cu sprijinul Japoniei

Aparatul radiologic depășit de vreme de la Spitalul Raional Telenești a fost schimbat pe o unitate mobilă de radiografie și imprimantă accesorie performantă, datorită unui grant acordat de Guvernul Japoniei. De asemenea, au fost parcurate opt concentratoare de oxigen. Grantul este de 87,7 mii de dolari, oferiți prin intermediul Programului de granturi pentru Securitate Umană „Kusanone”, transmite IPN.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro, a felicitat echipa spitalului care a lucrat la implementarea proiectului și și-a exprimat respectul deosebit pentru personalul spitalului. Diplomatul a spus că și-ar dori ca echipamentele noi să fie utilizate într-o manieră de maximă eficiență pentru locuitorii din zonă. De asemenea, a specificat că resursele financiare oferite de Guvernul Japoniei provin din impozitele japonezilor, de aceea, a rugat ca echipamentele să fie întreținute în condiții bun,  pentru a fi utilizate cât mai mult timp. Asistența oferită reprezintă un nou semn de prietenie din partea Japoniei.

Alexei Bivol, directorul Spitalului raional Telenești, a declarat că aparatul radiologic digital portativ a îmbunătățit semnificativ actul medical. Până a-l procura, în spital funcționa un aparat radiologic din 1976, care nu putea oferi calitate și siguranță. Imprimanta achiziționată prin același grant oferă o imagine de înaltă calitate, în câteva secunde, avantaj extrem de mare.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, a declarat că suportul Japoniei este unul esențial pentru Republica Moldova, și pentru sistemul medical în speță, care durează de peste 13 ani. În acest răstimp, majoritatea instituțiilor medicale din Moldova au beneficiat de suport prin Programul „Kusanone”. În echipamentele medicale pentru spitalele din țară s-au investit în jur de 80-120 de mii de dolari. Acest lucru a fortificat capacitatea instituțiilor de a oferi servicii medicale calitative. Au fost procurate diverse dispozitive medicale, pentru diagnostic sau tratament, extrem de importante, inclusiv în context pandemic.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. Prin acesta, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 6,3 milioane de dolari SUA, pentru 73 de proiecte de dezvoltare care urmăresc îmbunătățirea bunăstării societății și securității umane. Majoritatea proiectelor sunt în domeniile sănătății și educației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău