Apa din toate zonele de agrement din Chișinău este contaminată, medic igienist

  • 29 Iunie 2020 16:46
Apa din toate zonele de agrement din Chișinău este contaminată, medic igienist

Apa din toate zonele de agrement din municipiul Chișinău este contaminată bacteorologic și prezintă pericol pentru populație. Cei care consumă sau se scaldă în această apă se expun riscului de a face boli diareice acute. Mai mult, ca rezultat al ploilor torențiale, în ape pot ajunge cadavre de animale, deșeuri menajere, detergenți, produse petroliere, menționează medicul igienist Tudor Puiu.

Solicitat de IPN, Tudor Puiu spune că, de la an la an, nu se atestă o îmbunătățire a calității apei și, de rând cu bolile diareice acute, persistă pericolul helminților, bolilor de piele, alergiilor, hepatitei A etc., pentru că, de rând cu oamenii, în aceste ape se scaldă și animalele, în special câinii vagabonzi.

În ceea ce privește probele de nisip, specialistul spune că a fost depistată toxocara canis - helmenți care parazitează intestinele câinilor. Din masele fecale, aceștia nimeresc în nisip. Dacă ajung în intestinele omului, pot provoca o boală parazitară, atât la copii, cât și la adulți. Tudor Puiu a precizat că infecțiile se manifestă individual. La o persoană se pot manifesta după primul contact cu apa sau nisipul de pe plajă, la alta – după o lună, două, dacă organismul este mai rezistent și poate lupta cu infecția, dar în majoritatea cazurilor populația are de suferit.

Potrivit medicului igienist, ca rezultat al inundațiilor din ultima perioadă, se spală și apele din toaletele publice, vele necanalizate, iar deșeurile ajung pe plajă.

Acesta susține că niciuna din cele șase zone de agrement nu a fost pregătită pentru deschiderea sezonului estival. La „Vadul lui Vodă”, unicul lucru care s-a făcut comparativ cu anii precedenți, este că s-au renovat unele wc-uri publice, care erau vechi de 30-40 de ani, și s-au construit altele după modelul european, dotate cu toate cele necesare pentru respectarea igienei personale și racordate la canalizarea centrală. Băncile însă nu sunt vopsite, iar cabinele de duș nu sunt reparate și unele nici apă nu au.

În opinia sa, pentru micșorarea fluxului de doritori de a se scălda sau bronza pe plajele din capitală sunt impuse măsuri de restricție, iar organele de poliție ar trebui să verifice și monitorizeze situația din zonele de agrement ca să prevină cazurile de scăldat sau odihnă în aceste zone.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău