AP OSCE a reiterat necesitatea retragerii armatei ruse de pe teritoriul R.Moldova

  • 10 Iulie 2018 09:57
0%

Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit unor amendamente inclus în Rezoluția sesiunii anuale a Adunării, care se desfășoară zilele acestea în Bundestagul Germaniei. Textul rezoluției, care urmează să fie supus votului astăzi, mai propune transformarea actualei misiuni de menținere a păcii din stânga Nistrului în una civilă cu mandat internațional.

Discuțiile privind aprobarea amendamentelor care să reitereze necesitatea retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului au avut loc în cadrul ședinței Comitetului general al Adunării Parlamentare a OSCE pentru afaceri politice si securitate.

Potrivit unui comunicat al Legislativului moldovean, din cele 25 de amendamente dezbătute pe marginea textului Rezoluției trei s-au referit la Republica Moldova, acestea fiind propuse de către delegațiile parlamentare de la Chișinău și București. 

Astfel, Adunarea parlamentară a OSCE reafirmă necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Aprobarea respectivelor amendamente au avut la bază efortul comun al delegațiilor parlamentare din Republica Moldova, România, SUA, Marea Britanie, Georgia și Lituania.

Șeful delegației de la Chișinău, deputatul Sergiu Sîrbu a menționat că prin susținerea amendamentelor, Adunarea parlamentară a OSCE și-a reconfirmat sprijinul plenar pentru soluționarea diferendului transnistrean cu respectarea integrității teritoriale a R.Moldova.

Amintim că pe 22 iunie Adunarea generală a ONU a adoptat proiectul de rezoluție propus de Chișinău privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Moscova a criticat adoptarea documentului susținând că va împiedica procesul de reglementare a conflictului transnistrean.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
12 °C
cer senin
Umiditate:50 %
Vint:7,7 m/s
Thu
3 °C
Fri
-2 °C
Sat
-5 °C
Sun
-0 °C
Mon
6 °C

Curs oficial BNM 20 Februarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3273 -0.0756
USD 17.1288 0.0044
RON 4.0683 -0.0249
UAH 0.6305 0.0004
RUB 0.2588 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău