Anunțul Agenției Navale a R.Moldova referitor la vasul sub pavilion moldovenesc cu 10 tone de hașiș la bord

  • 19 Iunie 2019 12:03
Anunțul Agenției Navale a R.Moldova referitor la vasul sub pavilion moldovenesc cu 10 tone de hașiș la bord

Agenția Navală a Republicii Moldova anunță nava sub pavilion moldovenesc cu 10 tone de hașiș la bord va fi exclusă din Registrul de Stat al Navelor, iar țara noastră nu va fi sancționată pe plan internațional deoarece statul-pavilion nu duce răspundere pentru activitatea comercială a armatorilor navelor, comunică Moldpres.

Solicitat de Agenție, șeful Căpităniei Portului Giurgiulești, Victor Andrușca, a specificat că nava de tip GENERAL CARGO a fost capturată în timp ce se afla în marș din portul Oran (Algeria), în rezultatul operațiunii comune între autoritățile antidrog din mai multe state (Spania, Italia, Franța, Turcia), cu suportul informațional al organelor de forță din Republica Moldova și Agenției Navale a Republicii Moldova.

Pentru moment, nava și echipajul ucrainean se află sub arest în portul Cartagena (Spania).

Andrușca a specificat că potrivit prevederilor tratatelor internaționale din domeniul transportului maritim, în cazul infracțiunilor penale la bordul navelor, se aplică jurisdicția și legislația statului riveran, statului port, statului pavilion sau statului a cărui cetățenie o deține echipajul, și în dependență de situația geografică a navei la momentul comiterii infracțiunii, se aplică legislația statului afectat sau care este cel mai interesat în demararea anchetei.

La momentul actual, Agenția Navală a Republicii Moldova, în comun cu autoritățile de forță din Republica Moldova țin legătura cu autoritățile spaniole, proprietarul și operatorul navei, societatea de clasificare la evidența căreia se află nava.

Presa internațională a anunțat că nava comercială „ELG” a fost acostată luni, 17 iunie, în largul coastei Cartagena, în apropierea regiunii spaniole Murcia, după ce vasul de 79 de metri,  era deja căutat de poliția spaniolă în baza informațiilor primite din partea ofițerilor din Turcia, Franța și Italia. Drogurile depistate la bord erau ambalate în 350 de pachete de mari dimensiuni și ascunse în interiorul navei.

Acesta este al doilea incident cu o navă sub pavilion moldovenesc care transportă droguri, reținută de autoritățile spaniole. În 2018, un remorcher de model ”Breath” sub pavilion moldovenesc, cu 1,4 tone de cocaină la bord, a fost reținut în apropierea insulelor Canare. 

Șeful Căpităniei Portului Giurgiulești a specificat că, în prezent, sub pavilionul Republicii Moldova navighează 300 de nave, dintre care 120 maritime. În ultimii ani, peste 160 de vase maritime au fost radiate din Registrul de Stat al Navelor pentru diverse încălcări ale legislației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău