Anunț la Summit-ul G20: UE va investi 1 miliard de euro în fabrici de vaccin în Africa

  • 21 Mai 2021 17:08
Anunț la Summit-ul G20: UE va investi 1 miliard de euro în fabrici de vaccin în Africa

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat, vineri, la Summitul G20, că Uniunea Europeană va investi un miliard de euro în Africa pentru a construi centre de producție a vaccinurilor. De asemenea, blocul comunitar va dona 100 de milioane de doze de vaccin pentru țările sărace, transmite Digi24.ro.

Ursula von der Leyen, a făcut anunțul alături de prim-ministrul italian Mario Draghi, țara care deține președinția G20 și găzduiește reuniunea. Vaccinurile trebuie să ajungă „la toată lumea, peste tot”, susține președinta Comisiei Europene. 

„Uniunea Europeană va dona cel puțin 100 de milioane de doze țărilor cu venituri mici și medii până la sfârșitul anului 2021”, a anunțat aceasta.

„În timp ce ne pregătim pentru următoarea pandemie, prioritatea noastră trebuie să fie să ne asigurăm că o depășim împreună pe cea actuală. Trebuie să vaccinăm lumea și să o facem repede”, a spus premierul italian Mario Draghi.

Liderii mondiali au subliniat importanța intensificării eforturilor de vaccinare în întreaga lume, prin donații, creșterea producției și evitarea interdicțiilor pentru exporturile de vaccin. De asemenea, aceștia vor solicita, în baza unei declarații comune, acordarea voluntară de licențe și transferuri de tehnologie ale companiilor producătoare de vaccinuri pentru a stimula producția. Nu va fi impusă, însă, o suspendare a brevetelor, așa cum cerea SUA, India și Africa de Sud.

„Trebuie să ridicăm toate barierele din calea producției de vaccinuri și să acționăm în favoarea facilitării distribuției de vaccinuri. Toată lumea ar trebui să aibă cât mai repede acces la dozele de vaccin, la tratamente și la teste. Este necesar să accelerăm parteneriatele pentru producția de vaccinuri, să asigurăm transferul tehnologic către toate continentele”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron.

Macron a făcut un apel și către firmele producătoare de vaccin: „Voi ați contribuit cu cercetarea, noi, statele, am contribuit financiar. Acum, trebuie să facem împreună un pas înainte să accelerăm producția și investițiile pe fiecare continent”.

De asemenea, Macron s-a adresat și Organizației Mondiale a Comerțului, căreia i-a cerut să spună precis care sunt motivele pentru care accesul la vaccinuri este îngreunat: „Este din cauza restricțiilor privind exporturile, a brevetelor pentru vaccinuri, despre care vreau să vă spun foarte clar, nu ar trebui să existe nicio ideologie, doar soluții. Cât timp drepturile de proprietate intelectuală sunt un obstacol, trebuie să venim cu o soluție”.

Președintele francez a criticat și decizia unor țări de a vaccina copiii, în timp ce alte țări nu au vaccinuri pentru a-și vaccina persoanele vulnerabile.

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat importanța creșterii producției de vaccinuri pe continentul african.

„Este foarte important să creștem producția de vaccinuri pe toate continentele, însă în special pe cel african. Toate companiile, guvernele și organizațiile internaționale trebuie să se asigure că producția globală de vaccinuri va fi îmbunătățită pentru că pandemia va mai dura o vreme. Trebuie să ne concentrăm pe producția de vaccin în Africa, pentru că doar 1% din producția mondială de vaccinuri este pe continentul African și este extrem de important să creștem acest procent”, a declarat Merkel.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis ajutor de 3 miliarde de dolari în următorii trei ani pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare.

Italia găzduiește împreună cu Comisia Europeană un summit G20. Este de așteptat ca șefii de stat și de guvern să se angajeze să finanțeze integral un plan al Organizației Mondiale a Sănătății pentru distribuirea vaccinurilor și medicamentelor COVID-19 către țările cu venituri sărace.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
6,63
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău