Bizlaw.md scrie că, mai exact, autoritățile nu au luat în considerare recomandarea Ombudsmanului Copilului privind aplicarea acestei legi – anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general – și față de restanțierii din anii precedenți, persoanele care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior, care s-au înscris pentru a susține examenul în sesiunea de examene 2020 și persoanele care au solicitat susținerea examenului de bacalaureat în regim de externat.
Potrivit Ombudsmanului Copilului, în forma actuală, unele prevederi ale Legii menționate sunt contradictorii și neracordate, creează o situație confuză, discriminatorie și contrară principiilor generale. Or, în temeiul art. 4, alin. (2), lit. a) al Codului Educației Republicii Moldova, statul asigură prin politica sa în domeniul educației ”dreptul fundamental la educație, indispensabil pentru exercitarea celorlalte drepturi ale omului”.
Astfel, tinerilor care nu vor fi eliberați de la susținerea examenelor naționale le va fi încălcat nu doar dreptul fundamental la educație (deoarece nu vor putea accede la învățământul superior), ci și cel la sănătate. Aceasta deoarece riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 este egal și iminent pentru toate categoriile de absolvenți ai învățământului general, iar politica statului în domeniul educației trebuie să fie una general aplicabilă și nediscriminatorie.
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului își reiterează propunerea privind modificarea prevederilor analizate în adresarea sa, în conformitate cu standardele internaționale, și solicită reexaminarea acestora în vederea excluderii oricăror tratamente discriminatorii admise prin adoptarea Legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examinare 2020.