Anularea examenului de Bacalaureat: Ombudsmanul Copilului consideră discriminatorii unele prevederi din lege

  • 10 Iunie 2020 10:57
Anularea examenului de Bacalaureat: Ombudsmanul Copilului consideră discriminatorii unele prevederi din lege

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu solicită conducerii țării reexaminarea unor prevederi ale Legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examinare 2020, în vederea excluderii unor tratamente discriminatorii, după ce anterior a recomandat ca la adoptarea acestei legi să se ia în calcul opinia elevilor.

Bizlaw.md scrie că, mai exact, autoritățile nu au  luat în considerare recomandarea Ombudsmanului Copilului privind aplicarea acestei legi – anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general – și față de restanțierii din anii precedenți, persoanele care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior, care s-au înscris pentru a susține examenul în sesiunea de examene 2020 și persoanele care au solicitat susținerea examenului de bacalaureat în regim de externat.

Potrivit Ombudsmanului Copilului, în forma actuală, unele prevederi ale Legii menționate sunt contradictorii și neracordate, creează o situație confuză, discriminatorie și contrară principiilor generale. Or, în temeiul art. 4, alin. (2), lit. a) al Codului Educației Republicii Moldova, statul asigură prin politica sa în domeniul educației ”dreptul fundamental la educație, indispensabil pentru exercitarea celorlalte drepturi ale omului”.

Astfel, tinerilor care nu vor fi eliberați de la susținerea examenelor naționale le va fi încălcat nu doar dreptul fundamental la educație (deoarece nu vor putea accede la învățământul superior), ci și cel la sănătate. Aceasta deoarece riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 este egal și iminent pentru toate categoriile de absolvenți ai învățământului general, iar politica statului în domeniul educației trebuie să fie una general aplicabilă și nediscriminatorie.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului își reiterează propunerea privind modificarea prevederilor analizate în adresarea sa, în conformitate cu standardele internaționale, și solicită reexaminarea acestora în vederea excluderii oricăror tratamente discriminatorii admise prin adoptarea Legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examinare 2020.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău