Anul vitivinicol 2018 s-a remarcat printr-o creștere considerabilă a recoltei de struguri, a plantațiilor de viță de vie, dar și a valorii exporturilor

  • 06 Martie 2019 19:05
Anul vitivinicol 2018 s-a remarcat printr-o creștere considerabilă a recoltei de struguri, a plantațiilor de viță de vie, dar și a valorii exporturilor

Anul 2018 s-a remarcat prin rezultate excepționale pentru industria vitivinicolă din Republica Moldova. Datorită unei recolte bogate țara noastră s-a plasat pe locul al 19-lea printre producătorii de vinuri din întreaga lume, iar în ce privește calitatea, vinurile Moldovei au obținut premiile mari la concursuri internaționale. Totalurile Anului vitivinicol 2018 au fost făcute în cadrul unei conferințe naționale desfășurate astăzi la Chișinău.

Anul vitivinicol 2018 s-a remarcat printr-o creștere considerabilă a recoltei de struguri, a suprafețelor de viță de vie pentru producerea vinurilor, dar și a valorii exporturilor, a menționat Directorul general al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin. Alături de Canada, China și alte țări, România a devenit una dintre principale piețe de desfacere la nivel valoric a vinurilor moldovenești, afirmă Gheorghe Arpentin.

„Vinul moldovenesc este protejat deja în 45 de țări. Nu mai este loc pentru un vin mediocru, un vin anonim. Avem nevoie de un vin care vorbește despre țară, un vin care are rădăcini aici, care vine cu cultura, cu istoria țării. Ceea ce ne străduim să formulăm acum și nu e atât de ușor… E important că pe piața României vinul moldovenesc s-a poziționat foarte clar, din punct de vedere a valorii. România e pe primul loc, aici valorificăm cel mai bine vinul, avem cele mai bune prețuri la export, fiecare a 4-a sticlă importată în România este de vin moldovenesc.

A doua creștere după importanță pentru noi se referă la piața de desfacere din Canada. În 2018 se înregistrează o creștere spectaculoasă a exportului în această țară a vinurilor moldovenești cu circa 40 de procente”.

Una din descoperirile importatorilor externi se referă la soiurile autohtone, elaborate de către specialiștii moldoveni, care mai au un potențial înalt de valorificare, consideră Gheorghe Arpentin. Astfel, vinurile din soiul autohton Viorica au devenit o revelație a anului, menționează și directoarea proiectului de competitivitate în domeniul vitivinicol, finanțat de USAID și Suedia, Doina Nistor. Ea a mai ținut să sublinieze importanța granturilor oferite de SUA și alte țări pentru dezvoltarea ramurii vitivinicole.

„Am vrea să menționăm succesele deosebite la capitolul calitate a vinurilor moldovenești. S-au întors cu medalie de la cel mai important concurs internațional Mundus Vini, din Germania. Și ași vrea în primul rând să apreciez soiurile autohtone, cum ar fi Feteasca, dar în special soiurile de generație nouă, Viorica. Or, aici este o perspectivă și un viitor pentru Republica Moldova, pentru vinificație. Noi ne bucurăm să fim alături de Oficiul Național al Viei și Vinificației printr-un program complex de sporire a calității. Astfel, în ultimii 3 ani au fost oferite granturi pentru vinăriile din Republica Moldova în valoare de mai bine de 800 mii de dolari, care au stimulat investiții în cele mai recente tehnologii de vinificație”.

Specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii susțin că ajustarea legislației Republicii Moldova la cea europeană, în special cu privire la cerințele față de materialul săditor, soiurile cultivate și alte aspecte, va contribui la succesele pe viitor ale vinurilor moldovenești.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău