Anul victoriei totale asupra adevărului. Știri false, calcule false, minciuni demonstrate

  • 29 Decembrie 2016 10:40
Anul victoriei totale asupra adevărului. Știri false, calcule false, minciuni demonstrate

2016 a fost anul victoriei totale asupra adevărului. Oxford a decis că „post-truth” e cuvântul anului 2016. Post-truth înseamnă „post-adevăr” și e numele generic utilizat de analiști și ziariști pentru epoca în care am intrat.

Știri false, calcule false, minciuni demonstrate, dar folosite insistent în campaniile politice influențează decisiv rezultatele alegerilor. În opinia autorilor unui articol de pe sic.md, asta s-a văzut la prezidențialele din SUA, dar și la referendumul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Moldova nu e deloc străină acestei epoci, sunt de părere autorii articolului de pe Sic!

Potrivit lor, spre deosebire de renaștere, industrializare sau internet, „post-truth”-ul s-a implementat în Moldova fără nicio întârziere. Sic.md a selectat cele mai influente șapte minciuni din Moldova folosite în anul care trece.

Una dintre ele este contorul întoarcerii miliardului, promis de premierul Pavel Filip imediat după învestire. „Promisiunea nu a fost o bâlbâială pentru că a fost enunțată de mai multe ori, inclusiv la o apariție în direct la Moldova 1, la Chișinău și în cadrul unui interviu oferit unei televiziuni din România”, se spune în articol. În prezent, pe site-ul Ministerului Finanțelor există doar informații despre recuperarea activelor celor trei bănci lichidate și nimic despre confiscarea sau arestarea conturilor celor care le-au devalizat.

Sic! trece pe lista minciunilor și o știre despre Moldova de la postul de televiziune rusesc Pervîi Canal, cu nouă minciuni mari, inclusiv producere conștientă de „fapte false”. În acest material membrul PSRM și angajatul Parlamentului, Iuri Viteanski, apare drept agricultor care nu are unde să-și vândă merele.

O altă minciună descoperită este faptul că primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, ar fi informat CNA despre fărădelegile comise în achizițiile de alimente pentru copii în grădinițele municipale.

Autorii materialului Sic! trece la minciuni și declarația lui Igor Dodon la prima dezbatere electorală cu Maia Sandu, când a spus că 400 de elevi și-ar fi luat viața în perioada 2012-2015 din cauza reformelor Maiei Sandu în educație. „De fapt, în perioada menționată au avut loc 17 cazuri de suicid a persoanelor cu vârsta de 17-18 ani, iar specialiștii care combat acest fenomen afirmă că aceste cazuri au loc dintr-o multitudine de factori, nicidecum dintr-o singură cauză”, se spune în material.

„Minciuna cu probabil cel mai mare impact din 2016 a fost știrea despre 30000 de sirieni. Conform unui site creat în septembrie 2016, aceștia ar fi venit în Moldova dacă Maia Sandu ajungea președinte. Un fals evident, promovat conștient de echipa lui Igor Dodon prin ziarul de partid, în întâlniri electorale, la dezbateri TV și prin știri false produse de posturile TV controlate”, spun autorii materialului.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău