Antreprenorul independent va fi scutit de ținerea contabilității și prezentarea situațiilor financiare și statistice (Bizlaw)

  • 01 Aprilie 15:03
Antreprenorul independent va fi scutit de ținerea contabilității și prezentarea situațiilor financiare și statistice (Bizlaw)

Antreprenorul independent ar putea fi scutit de ținerea contabilității și prezentarea situațiilor financiare și statistice. Excepție este prezentarea declarației anuale pe venit, stabilită conform legislației fiscale. Măsura este stabilită într-un proiect elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii și propus pentru consultări publice.

În schimb, în cadrul activității independente, antreprenorul independent va fi obligat:

  • să țină evidența vânzărilor și procurărilor într-o modalitate simplificată, elaborată și aprobată de Ministerul Finanțelor, cu coordonarea preliminară a Ministerului Economiei și Infrastructurii;
  • în cazul vânzărilor cu achitare la contul bancar, să utilizeze facturi (sau alte documente legale) pentru efectuarea livrării (eliberării) mărfurilor vândute către cumpărător, în modul stabilit de Guvern.

Veniturile din vânzări în activitatea independentă se vor calcula conform prevederilor Codului Fiscal și se vor raporta în declarația anuală pe venit a antreprenorului independent, prezentată Serviciului Fiscal de Stat în forma și modul stabilit.

Totodată, autoritățile propun și stabilirea unor condiții specifice pentru desfășurarea activității independente. Antreprenorul independent va fi în drept să desfășoare activitatea independentă în situația conformării continue și concomitente cu următoarele condiții:

  • antreprenorul independent deține permis valabil pentru activitate independentă;
  • la efectuarea vânzărilor cu achitare în numerar, să utilizeze echipamente de casă și control și să elibereze bonuri fiscale, în modul stabilit de Guvern;
  • veniturile din vânzări în cadrul activității independente să nu depășească limitele corespunzătoare stabilite în Codul fiscal.

În cazul depășirii limitelor veniturilor anuale din vânzări, prevăzute în Codul fiscal, pe parcursul a doi ani calendaristici, cu minimum 1% din limita respectivă, valabilitatea permisului pentru activitate independentă se va suspendă.

Permisul pentru activitate independentă se va elibera, gratuit, de către Serviciul Fiscal de Stat. Documentul va avea termen nelimitat.

sursa: bizlaw

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13
Cer acoperit de nori
Umiditate:82 %
Vint:6,2 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
10
Wed
12
Thu
15

Curs oficial BNM 30 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău