Antreprenorii vor putea să conteste deciziile de control în instanță

  • 28 Martie 16:55
Antreprenorii vor putea să conteste deciziile de control în instanță

Antreprenorii vor putea să conteste deciziile de control în instanța de judecată. În cazul în care inspectorii vor admite abuzuri, aceștia vor fi sancționați. De asemenea, va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat în primă lectură de Parlament.

Proiectul prevede că antreprenorii vor putea să conteste deciziile de control în instanță. Sunt introduse sancțiuni, în cazul abuzurilor din partea inspectorilor, și se îmbunătățește supravegherea internă a autorităților de control.

De asemenea, va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori.

Planurile de control vor fi unificate, ținând cont de tipurile diferite de agenți economici și riscuri, vor fi revizuite condițiile pentru control inopinat și incluse temeiuri specifice pentru controlul asupra agenților economici care se eschivează intenționat de la controale.

Totodată, reglementările oferă și posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator. Mai mult, organul de control, în cazul contravențiilor, va activa în calitate de agent constatator și va verifica strict doar informațiile sau obiectele necesare pentru constatarea contravenției și nu va avea atribuții largi de control.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru și al Programului USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova”, ținând cont de legislația europeană în domeniu. Documentul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău