Antony Blinken: SUA reafirmă angajamentul în favoarea suveranității Ucrainei, a integrității teritoriale și independenței sale

  • 06 Mai 2021 11:39
Antony Blinken: SUA reafirmă angajamentul în favoarea suveranității Ucrainei, a integrității teritoriale și independenței sale

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reafirmat joi, la Kiev, sprijinul Washingtonului față de Ucraina, aflată de șapte ani într-un război cu separatiștii proruși și într-un context de nouă intensificare a tensiunilor cu Rusia, transmite AFP.

„Mă aflu aici dintr-un motiv foarte simplu, acela de a reafirma cu putere, în numele președintelui (Joe) Biden (...) angajamentul nostru în favoarea suveranității Ucrainei, a integrității teritoriale și independenței sale”, a declarat Blinken.

Adresându-se omologului său ucrainean Dmitro Kuleba, Antony Blinken a insistat pe voința Statelor Unite de a ajuta 'să vă consolidați democrația, să construiți instituții și să faceți să avanseze reformele împotriva corupției', dosar în care americanii și europeni așteaptă de mai mulți ani progrese tangibile.

La rândul său, ministrul ucrainean a subliniat că 'apreciază cu adevărat' ajutorul primit începând din 2014, de la revoluția care l-a alungat de la putere pe președintele prorus Viktor Ianukovici. Aceasta a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și de declanșarea războiului din estul Ucrainei cu separatiștii proruși.

Joi, secretarul de stat Blinken se va întâlni în jurul prânzului cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, înaintea unei conferințe de presă comune.

Întâlnirea are loc într-un moment în care tensiunile cu Rusia, aflate într-un punct maxim în aprilie, încep să scadă în intensitate.

Timp de câteva săptămâni, Moscova a desfășurat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, oficial pentru 'exerciții militare', care i-au făcut pe ucraineni și occidentali să se teamă de o posibilă invazie.

Această desfășurare militară masivă a fost însoțită de o intensificare a violențelor în conflictul cu rebelii din estul Ucrainei.

După numeroase replici verbale și schimburi de amenințări, Moscova a anunțat în cele din urmă, la 23 aprilie, retragerea trupelor de la frontieră, însă Ucraina, SUA și NATO - la care Kievul aspiră să adere - au declarat că rămân 'vigilente'.

Vizita lui Blinken intervine și într-un context în care președintele Biden a crescut presiunea asupra Rusiei prin noi sancțiuni și expulzări de diplomați, dar a lansat totodată ideea unui summit cu omologul său Vladimir Putin. A

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău