Antony Blinken și Josep Borrell au decis lanseze dialoguri strategice UE-SUA privind securitatea și apărarea și regiunea Indo-Pacifică

  • 15 Octombrie 2021 13:04
Antony Blinken și Josep Borrell au decis lanseze dialoguri strategice UE-SUA privind securitatea și apărarea și regiunea Indo-Pacifică

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au convenit joi, la Washington, să lanseze un dialog privind securitatea și apărarea și un mecanism de consultări la nivel înalt privind regiunea Indo-Pacifică, punând astfel capăt tensiunilor declanșate de anunțul surprinzător al formării alianței de apărare SUA – Marea Britanie – Australia, un pact de securitate care exclude Europa, care anulează un contract de submarine convenționale franceze pentru Australia în detrimentul unora nucleare americane și care a fost lansat în aceeași zi în care UE și-a oficializat Strategia pentru Indo-Pacific.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, Antony Blinken a salutat “strategia Indo-Pacific a UE, iar el și Înaltul Reprezentant au convenit să lanseze consultări la nivel înalt privind Indo-Pacificul la sfârșitul anului 2021”.

Înaltul Reprezentant și secretarul Blinken au convenit să lanseze consultări UE-SUA cu privire la Indo-Pacific, cu scopul de a intensifica cooperarea transatlantică și angajamentul comun în regiune. Aceștia au convenit să organizeze o primă reuniune la nivel înalt în acest an“, se arată și într-un comunicat separat al Serviciului European de Acțiune Externă.

Conform surselor menționate, cei doi șefi ai diplomațiilor americană și europeană au salutat activitatea desfășurată în cadrul dialogului UE-SUA privind China și au convenit să organizeze următoarea reuniune la nivel înalt în decembrie.

De asemenea, au convenit să lanseze dialogul la nivel înalt privind Rusia, prima reuniune fiind planificată să aibă loc înainte de sfârșitul acestui an.

Josep Borrell și Antony Blinken s-au întâlnit, în principal, pentru a depăși divergențele precum pactul AUKUS.

Pactul AUKUS, anunțat în aceeași zi în care Uniunea Europeană își lansa Strategia pentru Indo-Pacific, exclude Europa și prevede achiziția de submarine cu propulsie nucleară americane de către Australia, în detrimentul unui “contract al secolului” cu Franța, fapt care a iritat profund Parisul.

Reacția furioasă a Franței pentru această “lovitură în spate” a culminat cu rechemarea la Paris a ambasadorilor săi de la Washington și Canberra, o decizie fără precedent între aliați, și anularea unei reuniuni a miniștrilor apărării francez și britanic, prevăzută a avea loc la Londra. Criza diplomatică și-a găsit rezoluțiunea printr-o declarație comună a președinților Joe Biden și Emmanuel Macron prin care cei doi lideri au decis să lanseze un proces de consultări pentru a evita situații precum criza provocată de afacerea submarinelor și alianța de securitate și apărare AUKUS. În același context, Joe Biden a reafirmat că “angajamentul Franței și al Uniunii Europene în regiunea indo-pacifică are o importanță strategică”.

Atât Blinken, cât și Borrell au subliniat importanța consolidării parteneriatului strategic dintre UE și SUA pentru a aborda provocările în materie de politică externă și securitate.

În acest context, ambii au salutat rezultatele primei reuniuni a Consiliului UE-SUA pentru Comerț și Tehnologie și și-au anunțat “intenția de a lansa un dialog privind securitatea și apărarea până la sfârșitul anului”.

La summitul UE-SUA din luna iunie, liderii celor doi aliați strategici și-au asumat angajamentul de a demara negocierile pentru încheierea unui acord între Statele Unite și Agenția Europeană de Apărare pentru ca SUA să se alăture proiectelor de apărare ale Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău