Antony Blinken: România nu are prieten mai bun decât SUA. Avem un angajament comun de a respinge agresiunea Rusiei în regiune

  • 11 Iulie 2022 17:14
Antony Blinken: România nu are prieten mai bun decât SUA. Avem un angajament comun de a respinge agresiunea Rusiei în regiune

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, scrie pe Twitter că România nu are prieten mai bun decât Statele Unite și că cele două state împărtășesc „un angajament comun de a respinge agresiunea Rusiei în regiune”.

Șeful diplomației americane a ținut astfel să marcheze cei 25 de ani care s-au împlinit de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral. „De atunci, am consolidat legăturile în domeniul apărării, al energiei și al cooperării economice”, a punctat Antony Blinken.

„În urmă cu 25 de ani, Statele Unite și România au lansat Parteneriatul Strategic. De atunci, am consolidat legăturile în domeniul apărării, al energiei și al cooperării economice. România nu are un prieten mai bun și împărtășim un angajament comun de a respinge agresiunea Rusiei în regiune”, a scris Antony Blinken.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj la împlinirea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii. „România a demonstrat voința și capacitatea de a contribui semnificativ la obiectivele comune de pe agenda bilaterală româno-americană, devenind cel mai constant și de încredere aliat al Statelor Unite în regiune”, spune Klaus Iohannis în mesaj.

Și premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, un mesaj la împlinirea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii. Acesta spune că „evoluțiile importante înregistrate recent în cadrul oferit de acest Parteneriat cuprind și aprofundarea cooperării în domeniul energetic, creșterea comerțului bilateral, care a atins în 2021 un nou maxim istoric, precum și transferul tehnologic de ultimă generație”.

De altfel, într-un demers fără precedent în ultimii 25 de ani, toți foștii ambasadori ai Statelor Unite ale Americii care în acest timp s-au aflat la post la București subliniază, într-o scrisoare deschisă adresată românilor, că Parteneriatul Strategic cu România s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa. Cei opt foști ambasadori afirmă, la rândul lor, că România este unul dintre cei mai apropiați și mai capabili aliați ai SUA în Europa Centrală și de Est și „oferă un exemplu în ceea ce privește promovarea valorilor democratice, drepturilor fundamentale ale omului, statului de drept și bunei guvernări”. Tocmai de aceea, cei opt foști ambasadori subliniază importanța includerii României în programul Visa Waiver.

Scrisoarea este semnată de foștii ambasadori americani în România Alfred H. Moses (1994 - 1997), James Carew Rosapepe (1997 - 2001), Michael E. Guest (2001 - 2004), Jack Dyer Crouch II (2004 - 2005), Nicholas F. Taubman (2005 - 2008), Mark Gitenstein (2009 - 2012), Hans G. Klemm (2015 - 2019), Adrian Zuckerman (2019 - 2021). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău