Antony Blinken: Decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la Noul START este foarte dezamăgitoare și iresponsabilă

  • 21 Februarie 2023 16:25
Antony Blinken: Decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la Noul START este foarte dezamăgitoare și iresponsabilă

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a apreciat marți, la Atena, drept ''foarte dezamăgitoare și iresponsabilă'' decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la tratatul Noul START (Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice) cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părți, informează Agerpres.

„Anunțarea de către Rusia că își suspendă participarea la New START este foarte dezamăgitoare și iresponsabilă. Însă, în mod evident, noi rămânem gata să discutăm în orice moment asupra limitării de arme strategice cu Rusia, indiferent de tot ce se întâmplă în lume sau în relațiile noastre", a spus Blinken în fața câtorva jurnaliști la ambasada SUA la Atena.

„Vom supraveghea atent ca să vedem ce face Rusia în mod real", a adăugat secretarul de stat american.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat mai devreme marți că Rusia își suspendă participarea la tratatul ruso-american Noul START asupra dezarmării nucleare, agravând ruptura cu Occidentul, pe care îl acuză că a provocat o escaladare a conflictului în Ucraina.

Vladimir Putin le-a cerut de asemenea autorităților ruse să fie "gata pentru teste cu arme nucleare" dacă Washingtonul va efectua astfel de teste primul.

Tratatul Noul START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 și a fost prelungit în 2021 cu cinci ani, imediat după ce președintele american Joe Biden și-a preluat mandatul. Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite și Rusiei la 800 lansatoare și 1.550 de focoase de fiecare parte. Ambele părți au atins aceste limite în 2018.

Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experților. Împreună, SUA și Rusia dețin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Moscova a anunțat deja la începutul lui august că suspendă inspecțiile americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul acestui tratat, susținând că acționează astfel ca răspuns la piedicile americane puse inspecțiilor ruse în SUA.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a denunțat la rândul său "absurditatea" discursului lui Putin.

Antony Blinken își încheie la Atena un turneu diplomatic care a mai cuprins Germania și Turcia. Luni seara, Blinken a discutat cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, înainte de a se întâlni cu ministrul de externe grec Nikos Dendias. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău