Antony Blinken a prezentat la ONU “înscenările” prin care Rusia ar putea ataca Ucraina: Mă aflu aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul

  • 18 Februarie 2022 14:55
Antony Blinken a prezentat la ONU “înscenările” prin care Rusia ar putea ataca Ucraina: Mă aflu aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul

Șeful diplomației americane Antony Blinken a cerut joi Rusiei la ONU “să renunțe la calea războiului”. În timp ce Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse i-a înmânat joi ambasadorului Statelor Unite răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, Blinken s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU, la solicitarea președintelui Joe Biden, descriind mai multe scenarii pe care Rusia le-ar putea fabrica pentru a crea pretextul unui atac asupra Ucrainei pe care Washington-ul îl consideră iminent și despre Biden a arătat că ar putea avea loc “în zilele următoare”.

“Mă aflu aici nu pentru a începe un război, ci pentru a preveni unul”, a spus el într-un discurs susținut la Consiliul de Securitate la Națiunilor Unite la New York, reuniune prezidată de reprezantantul Rusiei, adăugând că i-a propus joi omologului său rus Serghei Lavrov să se întâlnească săptămâna viitoare în Europa.

“Nu am niciun dubiu în legătură cu faptul că răspunsul la declarațiile mele de astăzi va fi reprezentat de noi negări din partea guvernului rus”, a afirmat Blinken, citat de Agerpres.

“Guvernul rus poate anunța astăzi” că “Rusia nu va invada Ucraina, să o spună clar, să o spună deschis întregii luni, și apoi să o demonstreze retrăgându-și soldații, tancurile și avioanele în cazărmi și hangare și trimițându-și diplomații la masa negocierilor”, a spus el.

“În zilele care ar urma, lumea își va aminti de acest angajament sau de refuzul de a o face”, a adăugat șeful diplomației americane.

“Informațiile noastre arată clar” că forțele rusești de la frontierele Ucrainei, “inclusiv forțe terestre și avioane, se pregătesc să lanseze un atac împotriva Ucrainei în următoarele zile”, a spus secretarul de stat al SUA, după ce colegul său, secretarul apărării Lloyd Austin a infirmat că Rusia a început retragerea de la granița cu Ucraina, ci își face chiar rezerve de sânge.

Șeful diplomației SUA a descris scenariul la care se așteaptă serviciile de informații americane, și anume atacuri cu “rachete și bombe” împotriva Ucrainei, “atacuri cibernetice” asupra “instituțiilor ucrainene cheie”, apoi incursiuni cu “tancuri și soldați împotriva unor obiective cheie”, inclusiv capitala Kiev.

Potrivit Reuters, Blinken a mai declarat că Rusia se pregătește să fabrice un pretext pentru o invazie în Ucraina care ar putea include un atac real sau fals cu arme chimice. “Rusia ar putea descrie acest eveniment drept epurare etnică sau genocid”, a precizat el.

Antony Blinken a mai spus că este de așteptat ca înalții oficiali de la Kremlin să se întrunească într-o ședință de urgență înaintea atacului. Un atac împotriva Ucrainei ar include bombardarea mai multor obiective, concomitent cu desfășurarea de atacuri cibernetice, informează și Digi24.

Conform lui Blinken, SUA cred că Rusia a selectat deja obiectivele pe care tancurile și trupele rusești le au de îndeplinit, iar Kievul – capitala Ucrainei – reprezintă un astfel de obiectiv. În egală măsură, și secretarul general al NATO a avertizat că Rusia ar putea “fabrica un pretext” pentru a ataca Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse i-a înmânat joi ambasadorului Statelor Unite răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova. Acestea din urmă au survenit după setul de propuneri pe marginea arhitecturii de securitate europene pe care Moscova le-a înaintat SUA, NATO și Europei în decembrie anul trecut, care includ încetarea extinderii NATO și retragerea trupelor Alianței din statele care au aderat la ea după 1997, solicitări respinse de NATO și SUA, care au propus în schimb Moscovei măsuri de dezarmare și sporire a încrederii reciproce.

Potrivit documentului, care a fost însoțit și de decizia expulzării adjunctului ambasadorului Statelor Unite la Moscova, Rusia arată că este dispusă să discute cu SUA asupra propunerii ca cele două țări să efectueze reciproc inspecții în baze de rachete, inclusiv România și Polonia, însă a denunțat faptul că SUA nu au luat în calcul propunerile sale de securitate, care includeau, între altele, retragerea forțelor SUA și NATO din România și Bulgaria.

În caz de respingere a cererilor Rusiei privind securitatea europeană, aceasta a amenințat în răspunsul transmis Washingtonului că va reacționa, inclusiv prin ”măsuri cu caracter militar și tehnic”. Moscova a asigurat totuși Washingtonul în răspunsul transmis că nu are nicio intenție să invadeze Ucraina, deși are masate la granița acesteia importante forțe militare.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău