Antonio Guterres, primul secretar general al ONU care participă la omagierea victimelor bombardamentul atomic de la Nagasaki

  • 09 August 2018 16:11
Antonio Guterres, primul secretar general al ONU care participă la omagierea victimelor bombardamentul atomic de la Nagasaki

Japonia a adus joi un omagiu victimelor atacului nuclear lansat în urmă cu 73 de ani de Statele Unite asupra orașului Nagasaki, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Circa 5.800 de persoane, între care și supraviețuitori ai atacului, secretarul general al ONU Antonio Guterres și premierul nipon Shinzo Abe au participat la ceremonia anuală.

“Din păcate, 73 de ani mai târziu, există încă teama unui război nuclear”, a declarat Antonio Guterres, devenit primul secretar general al ONU care a participat la evenimentul anual de la Nagasaki.

“Statele care dețin arme nucleare cheltuiesc sume mari de bani pentru a-și moderniza arsenalele. Peste 1,7 trilioane de dolari au fost cheltuiți în 2017 pe arme și armament – cea mai mare sumă de la sfârșitul Războiul Rece”, a mai spus Guterres, încheie sursa citată.

Aproximativ 74.000 de persoane au murit din cauza efectelor bombei până la sfârșitul anului 1945.

La 9 august 1945, la ora 11.02, explozia atomică a distrus 80% din clădirile din Nagasaki, printre care celebra sa catedrală Urakami, situată la 500 de metri de punctul impactului.

Numit “Fat Man”, dispozitivul exploziv cu plutoniu era destinat să fie aruncat deasupra orașului Kokura (la nord de Nagasaki), unde se afla o importantă fabrică de armament. Condiții meteorologice nefavorabile au forțat bombardierul american B-29 să își schimbe ținta.

Cu trei zile înainte, o primă bombă atomică — “Little Boy” — a făcut 140.000 de morți la Hiroshima (vest). Aceste două bombardamente au constrâns Japonia să capituleze și au pus capăt Războiului din Pacific.

Sursa: Calea Europeană

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău