Anticorupție.md/ Personaje din anturajul Kremlinului gravitează în jurul afacerii cu producere de criptovalută în republicile separatiste proruse din Moldova și Ucraina (Revista presei)
-
28 Ianuarie 2021 10:04
Revista presei din 28 ianuarie 2021
Presa de la Chișinău are în atenție nominalizarea făcută de președinta Maia Sandu pentru funcția de prim-ministru și anume, fosta ministră de Finanțe, Natalia Gavriliță.
”Maia Sandu numește prim-ministru, dar nu vrea să fie votat”, titrează Europa Liberă. Maia Sandu a sugerat că ceea ce ar trebui să facă partidele parlamentare e să respingă candidatura, pentru ca ea să poată dizolva parlamentul și declanșa anticipate. „Acum fracțiunile din parlament vor avea posibilitatea să demonstreze dacă cu adevărat își doresc alegeri anticipate sau umblă cu minciuni și încearcă să pună capcane”, a subliniat Maia Sandu. Un parlamentar din formațiunea PAS condusă anterior de Sandu, Sergiu Litvinenco, a declarat, imediat după briefingul de la președinție, că partidul său nu va vota guvernul. (…) Învestirea sau nu a Nataliei Gavriliță depinde în primul rând de voința socialiștilor, care împreună cu aliații lor parlamentari au suficiente voturi ca să promoveze un guvern, dar, așa cum estimează analiștii, își doresc anticipate mai târziu, poate în toamnă, și nu au spus deocamdată ce anume vor face, notează Europa Liberă.
”Maia Sandu și-a desemnat candidatul la șefia Guvernului, dar militează pentru anticipate”, titrează și Gazeta de Chișinău, iar Newsmaker scrie despre ”Cum Sandu a făcut o mutare cu premierul și de ce PAS nu va susține candidatul”. Ziarul Național relatează că Igor Dodon admite că socialiștii chiar ar putea vota acest Executiv, pentru „a arăta oamenilor calitatea și profesionalismul echipei Maiei Sandu”. „Președintele și-a amintit de obligațiile sale constituționale și a înaintat, după o lună de deliberări, un candidat la funcția de prim-ministru, îndeplinind, în același timp, termenul stabilit de socialiști - 1 februarie. Așteptăm programul și componența Guvernului propuse de acest candidat. Cred că Parlamentul nu ar trebui să tărăgăneze și să examineze această chestiune săptămâna viitoare, când se deschide sesiunea parlamentară”, a scris Dodon pe canalul său de Telegram. El a adăugat că socialiștii vor decide la finele săptămânii dacă vor vota sau nu candidatul la funcția de premier propus de Maia Sandu.
”Problema alegerilor anticipate oricum rămâne pe agendă, chiar dacă va fi învestit un nou Guvern”, a declarat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Virgiliu Pâslariuc, la TV8. Potrivit lui, deputații din actualul Parlament „au dat de înțeles că vor vota pe oricine la funcția de premier doar ca să cadă imaginea președintei, iar acest Parlament este unul nociv”. „Problema alegerilor anticipate nu a apărut acum. Toată campania prezidențială s-a mers de fapt pe acest slogan. Toți candidații au arătat că de fapt, problema cea mare a țării este acest Parlament” a comentat deputatul PAS. În replică, președintele de onoare și deputatul fracțiunii Partidului Democrat (PDM), Dumitru Diacov, a afirmat că eventualele alegeri nu garantează un Parlament mai bun și ”un Parlament cu care Maia Sandu va găsi limbă comună mai bine decât cu actualul Parlament”.
Portalul Anticorupție.md publică o investigație semnată de jurnaliști din Republica Moldova, Ucraina și Germania: ”Industria de mining în Donbas și Transnistria: între finanțarea terorismului și spălare de bani”. Autorii relatează că Tiraspolul a creat o întreagă industrie a mining-ului și întreprinderile din stânga Nistrului au început să exporte echipament de mining. Deși consideră mineritul de criptovalută o amenințare la securitatea statului, autoritățile moldovenești permit importul de echipament de minerit, iar cele ucrainene funcționarea caselor de schimb de monede cripto. Totodată, personaje din anturajul Kremlinului gravitează în jurul afacerii cu producere de criptovalută în republicile separatiste proruse din Moldova și Ucraina. ”Tiraspolul a legalizat dobândirea de criptomonede în ianuarie 2018, după adoptarea așa-zisei Legi cu privire la dezvoltarea tehnologiei blockchain. Fiul fostului procuror general al Rusiei, Igor Ceaika, în calitate de ambasador al Uniunii Antreprenorilor din Rusia „Delovaia Rossia” în Moldova și Transnistria, a avut o contribuție importantă la elaborarea pretinsului cadru juridic. Deși nu se știe valoarea exactă a investițiilor lui Ceaika în Transnistria, mineritul de cripto monede a devenit aici în ultimii ani un fel de ramură a economiei locale, ca de altfel și în estul Ucrainei”, dezvăluie investigația publicată de Anticorupție.md.