Anticoruptie.md | Igor Munteanu, despre atacul cibernetic asupra site-urilor Curții de Conturi și a Serviciului Vamal: Există anumite grupări interesate să șteargă urmele unor fraude masive cu banii publici (Revista presei)

  • 16 Iulie 2021 09:33
Anticoruptie.md | Igor Munteanu, despre atacul cibernetic asupra site-urilor Curții de Conturi și a Serviciului Vamal: Există anumite grupări interesate să șteargă urmele unor fraude masive cu banii publici (Revista presei)

Revista presei - 16 iulie.

Jurnaliștii de la Rise Moldova publică o investigație despre traficul de droguri internațional, care ar avea legături și cu Republica Moldova. În articolul intitulat „Uniunea Sovietică a Cocainei: Casta”, jurnaliștii fac referire la o anchetă internațională – demarată de agenția americană antidrog (DEA), împreună cu serviciul de securitate ucrainean (SBU), Europol, polițiile română, bulgară, germană și costaricană – a falimentat în fața unui stat capturat chiar de rețeaua urmărită. „Cocaina columbiană intra pe continent prin porturi vulnerabile de la Marea Neagră, iar pe lanțul de distribuție interferează crima organizată din regiune și gulerele albe de la Chișinău. Câțiva ofițeri au muncit în secret la acest caz îngropat în arhiva serviciului special al Ministerului de Interne (MAI). RISE a obținut o parte din documentele operative. Ancheta conține nume influente, dar numai eșalonul inferior al organizației a fost sacrificat la vedere sub presiunea externă. Documentele secrete surprind fapte și cercuri relaționale. Analizează ierarhii și niveluri de încredere. Nu toți cei urmăriți au făcut trafic de droguri, dar legăturile cu nucleul dur al grupării au extins supravegherile și pentru ei. Pe unii dintre cei monitorizați atunci îi reîntâlnim, câțiva ani mai târziu, în schemele Miliardului”.

Portalul informațional „Anticoruptie.md” îl citează pe fostul deputat Igor Munteanu referitor la atacul cibernetic asupra site-urilor Curții de Conturi și a Serviciului Vamal, care spune că există anumite grupări interesate să șteargă urmele unor fraude masive cu banii publici. Potrivit fostului parlamentar, proporțiile incidentului sunt uriașe. „Știm cu certitudine că atacul a avut loc în ajunul prezentării unor rapoarte extrem de sensibile ale Curții de Conturi, în absența unui guvern cu puteri depline, în lipsa unui Parament validat și a unei tranziții dificile către puterea aleasă democratic la 11 iulie, ceea ce ar fi putut alimenta tentația unor grupuri de cyber-boți implicați în aceste atacuri, angajați probabil să șteargă urmele unor investigații care le-ar pune în pericol interesele financiare. Din datele pe care le-am deținut la Comisia Parlamentară de control al finanțelor publice în fostul Parlament, există în acest moment grupuri vizate în anumite rapoarte de audit, care ar ar fi putut fi deosebit de interesate să blocheze, să elimine ori să compromită integritatea datelor colectate , indiferent de riscul la care se expun”, scrie Igor Munteanu într-o postarea pe pagina sa de Facebook, citat de anticorupție.md.

TVR Moldova
o citează pe președinta Asociației "Experți pentru securitate și afaceri modiale" din București, Angela Grămadă, care atenționează că spectrul amenințărilor la adresa Republica Moldova este mult mai mare și nu se referă doar la problema transnistreană.

„Problemele de securitate nu se limitează doar la conflictul transnistrean, la propagandă sau dezinformare care este destul de actuală în Republica Moldova. Aș începe cu problemele de securitate legate de politici economice și sociale și aș adăuga și problemele demografice care le are deja Republica Moldova. Această problema ar putea crea disfuncții la nivel de stat. O altă problemă este sfidarea din partea unor factori externi care deja și-au făcută auzită poziția în special cu modul în care s-au desfășurat alegerile. O altă mare problemă este segregarea pe criterii politice a populației”, a declarat Angela Grămadă la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Ecoul alegerilor parlamentare anticipate mai este viu în presa de la Chișinău. 

De exemplu, Gazeta de Chișinău publică un comentariu referitor la victoria PAS la acest scrutin, spunând  că „miracolul s-a întâmplat” și pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, un partid de orientare pro-europeană obține majoritate în Parlament. Autorul Adrian Ciubotaru scrie că „Victoria PAS a fost, în primul rând, victoria Maiei Sandu. Este nedrept să pui cununa de lauri pe gâtul unui singur om în urma unei campanii electorale la care au muncit mii de oameni. Cohorte de membri și susținători, mai tineri și mai puțin tineri, au străbătut țara în lung și în lat ca să obțină acest rezultat frumos. Și totuși… Care ar fi fost scorul PAS fără Maia Sandu? Politician tenace și consecvent, aceasta și-a îndeplinit promisiunea care a adus-o la Președinție: a provocat criză guvernamentală și, în consecință, alegeri anticipate. Electoratul voia să scape de (tot ce înseamnă) Dodon și Sandu a făcut ce i-a stat în puteri ca să scoată pe tușă guvernul și legislativul-marionetă al acestuia”.

Analistul politic Iulian Chifu opinează într-un interviu pentru Europa Liberă că în Republica Moldova, prima curățenie vizează zona puterii, asta dă credibilitate luptei împotriva corupției. Referindu-se la procesul electoral, acesta crede că Rusia s-a implicat în Republica Moldova, a luptat în Republica Moldova, însă obiectivul său realizat, obiectivul său conceput a fost acela de a nu pierde atât de mult pe cât ar fi putut să piardă în condițiile în care valul de protest împotriva contrareformelor generate de Dodon timp de patru ani a fost enorm. Stagnarea din punct de vedere economic, blocarea unor investiții, toată nebunia aceea cu, iată, privatizarea, că îmi vine întotdeauna, Victoriabank, deci, privatizarea s-a făcut de către un dobânditor de bună-credință, cu toate agrementele și cu toate garanțiile statului Republica Moldova, pentru ca în momentul în care a devenit proprietar să se pună poprire pentru niște datorii, vezi Doamne, sau niște probleme anterioare. Asta nu se întâmplă nicăieri și acesta este un semnal pentru care investitorii nu vin în Republica Moldova. Ei bine, toată această regresie, nu mai vorbim de componenta de justiție sau de corupție, au fost cele care au generat acest rezultat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău