Anticorupție.md: ”Emirul Offshore-urilor. Cum a funcționat un circuit financiar din contractele cu Moldtelecom către conturile unor companii din Dubai conectate la Vlad Plahotniuc” (Revista presei)

  • 03 Iunie 2020 09:30
Anticorupție.md: ”Emirul Offshore-urilor. Cum a funcționat un circuit financiar din contractele cu Moldtelecom către conturile unor companii din Dubai conectate la Vlad Plahotniuc” (Revista presei)

Revista presei din3 iunie 2020

Abia redeschise, piețele riscă să fie din nou închise, avertizează epidemiologii”, titrează Europa Liberă. Experți din sănătate urmăresc cu îngrijorare redeschiderea piețelor agro-alimentare. Șeful Agenției naționale de sănătate publică, Nicolae Furtună, afirmă că spațiile comerciale sub aer liber ar putea fi din nou închise dacă vânzătorii și cumpărătorii vor ignora îndemnul medicilor de a păstra distanța fizică și de a purta mască și mănuși. Secretarul de stat de la ministerul Sănătății, Constantin Rîmiș, constată că parte din oameni confundă relaxarea măsurilor de restricție cu anularea acestora: „Observăm că vigilența anterioară a populației în ce privește respectarea măsurilor de sănătate publică, atât în obiectivele publice, cât și în magazine, în farmacii, nu se mai respectă așa cum se respecta anterior, inclusiv distanțarea fizică, igiena mâinilor. (...) Observăm aglomerări și nerespectarea acestor recomandări ale autorităților”.

Adevărul o citează pe fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, aceasta identificând opt „greșeli fatale” comise de autorități în gestionarea pandemiei. Între acestea se numără faptul că ”toată situația s-a aflat sub influența politicului. (…) Comunicarea cu populația a fost sub orice critică. Trei persoane fără studii medicale au promovat de dimineața până seara mesaje cu conținut strict medical și nu medicii, în special epidemiologi. Foarte frecvent mesajele erau eronate și se excludeau unele pe altele. (…) Personalul medical nu a fost asigurat suficient de la bun început cu echipament de protecție, iar adesea echipamentul pus la dispoziție nu a corespuns cerințelor. (…) Cetățenii au fost permanent învinuiți - diaspora că a adus boala din Italia sau că nu au poliță de asigurare, cei de pe loc că s-au îmbolnăvit, personalul medical - că s-au infectat nu la locul de muncă. (…) Astfel, au fost „arse” inutil 2 luni de „stat acasă” ca astăzi să aflăm că am putea s-o luăm de la început”, a scris Ala Nemerenco pe Facebook.

Cotidianul observă că un comunicat în care premierul Ion Chicu anunța că își dorește reforma APL prin reducerea numărului de raioane a dispărut de pe pagina Guvernului, dar și de pe paginile unor site-uri apropiate puterii. Comunicatul a reapărut după 12 ore, în această dimineață la ora 07:35, dar într-o cu totul altă formulare. Agenția de presă de stat Moldpres a plasat și ea o știre în legătură cu acest comunicat, care a fost însă, la fel, ștearsă la scurt timp după apariție. Știrea a fost ștearsă și de pe site-ul telegraph.md, altă pagină care este apropiată actualei puteri. Ideea reformării APL după modelul existent până în 2003, Ion Chicu a evocat-o pentru prima dată pe pagina sa de Facebook, la sfârșitul lunii mai. Ulterior, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, președintele Igor Dodon a declarat că nu este de acord cu această formulă, deși susține reforma APL, amintește Cotidianul.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că exclude orice fel de discuții cu Partidul Socialiștilor și cu președintele Igor Dodon. Declarațiile au fost făcute la postul public de televiziune Moldova 1, fiind citate de Ziarul de Gardă. Potrivit ei, Igor Dodon ”s-a speriat de o justiție independentă, de o Procuratură independentă. Acum el spune că există pericolul să revină Plahotniuc. Dacă noi făceam reformele pe care le-am inițiat, dacă curățam Procuratura, dacă curățam sistemul judecătoresc, Plahotniuc nici nu s-ar fi gândit să revină în Republica Moldova”, a afirmat președinta PAS. Totodată, Maia Sandu a declarat că singura soluție bună la momentul actual ar fi alegerile parlamentare anticipate, iar Igor Dodon ar trebui  să-și dea demisia.

Ziarul Național publică declarațiile liderului fracțiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculită, numele căruia ar fi fost pomenit în imaginile în care apar Igor Dodon, Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov și o pungă în care ar fi fost între 600 și 800 de mii de euro pentru finațarea socialiștilor. Acestea susține, la NTV, că înregistrarea ar fi fost fabricată, fiind lansate de Vlad Plahotniuc. „Avem azi un studio de cinema undeva peste hotare, „Miami Pictures”, de exemplu, care periodic produce filmulețe de scurt metraj, care sunt livrate de aceeași persoană”, a spus acesta.

Iar pe portalul Anticorupție.md puteți citi o amplă investigație ”Emirul Offshore-urilor. Cum a funcționat un circuit financiar din contractele cu Moldtelecom către conturile unor companii din Dubai conectate la Vladimir Plahotniuc”. Reporterii relatează că zeci de milioane de euro provenind din licitațiile cu Moldtelecom au ajuns în conturile unor firme gestionate de oameni din anturajul oligarhului Plahotniuc. Operațiunile au fost executate prin offshore-uri din Europa, Asia și Orientul Mijlociu, fapt ce îngreunează ancheta autorităților. După pierderea puterii de către Plahotniuc, firmele abonate la banii statului și vehiculele financiare folosite în schemă fie au fost vândute, fie lichidate. Reporterii CIJM au colaborat cu rețeaua jurnalistică de investigații Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) pentru a demonstra o serie de legături directe sau prin interpuși între Bass Systems, mai multe firme din Elveția, Cipru, China, Singapore și Emiratele Arabe Unite și persoane apropiate lui Vladimir Plahotniuc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău