Anticipate | PAS propune majorarea numărului de secții de votare peste hotare

  • 27 Mai 2021 14:35
Anticipate | PAS propune majorarea numărului de secții de votare peste hotare

Partidul Acțiune și Solidaritate propune să fie deschise 198 de secții de votare peste hotare, la alegerile parlamentare din 11 iulie, față de 139 de secții câte au fost la scrutinul prezidențial de anul trecut.

Reprezentanții PAS au explicat solicitarea către Comisia Electorală Centrală prin numărul mare de alegători care nu au avut posibilitatea să voteze la prezidențiale, dar și majorarea numărului de cetățeni care s-au înregistrat prealabil pentru scrutinul anticipat. PAS propune majorarea numărului de secții în mai multe state occidentale, în special în Italia, Germania și Marea Britanie.

Autoritățile trebuie să asigure dreptul de vot cetățenilor din afara țării, a declarat președintele interimar al PAS, Igor Grosu.

PAS cere autoritățile asigurarea dreptului la vot cetățenilor din diaspora, prin deschiderea mai multor secții de votare și prin mai buna organizare a procesului de vot. Peste 100 de mii de cetățeni s-au înregistrat prealabil în calitate de alegători. Ne-au dat un exemplu de mobilizare, de implicare și au transmis un semnal foarte clar pentru autorități și pentru cei de acasă cum trebuie să se mobilizeze pentru alegeri”, a declarat Igor Grosu.

Amintim că recent Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a prezentat la CEC propria viziune în privința deschiderii secțiilor de votare peste hotare, pronunțându-se pentru majorarea numărului acestora în comparație cu alegerile prezidențiale.

Pe 26 mai, s-a încheiat procesul de înregistrare prealabilă a cetățenilor aflați peste hotare. Astfel potrivit datelor CEC, peste 100 de mii de alegători s-au înregistrat pentru participarea la scrutinul din 11 iulie, față de aproximativ 60.000 la alegerile prezidențiale.

Amintim că în turul doi la prezidențiale au votat peste 260.000 de cetățeni aflați peste hotare, însă procesul a fost criticat de experți și unii politicieni, care au considerat că autoritățile nu au asigurat suficiente secții pentru toți doritorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău