Anticipate | CEC: Zeci de persoane care au donat bani concurenților electorali în această campanie nu au avut venituri oficiale în ultimii trei ani

  • 25 Iunie 2021 13:22
Anticipate | CEC: Zeci de persoane care au donat bani concurenților electorali în această campanie nu au avut venituri oficiale în ultimii trei ani

Zeci de persoane au donat bani concurenților electorali în această campanie fără să fi avut venituri oficiale în ultimii trei ani, după cum reiese din rapoartele financiare, aprobate astăzi de Comisia Electorală Centrală. Și societatea civilă a identificat posibile încălcări în privința cheltuielilor de campanie.

Comisia Electorală Centrală a aprobat astăzi rapoartelor financiare ale partidelor pentru situația din 11 iunie. Din rapoarte reiese că peste 30 de persoane care au donat bani concurenților electorali nu au avut venituri oficiale în ultimii trei ani sau veniturile declarate au fost mai mici decât sumele donate.

Cele mai multe persoane din această categorie, 13, au donat pentru Partidul Acțiune și Solidaritate. Dar cele mai mari sume donate de persoane care nu au avut venituri oficiale au fost efectuate în favoarea Blocului „Renato Usatîi” - 94 de mii de lei, Partidului Legii și Dreptății - 76 de mii de lei și Partidului Acasă Construim Europa - peste 50 de mii de lei. În total este vorba de aproape 280 de mii de lei.

Președintele CEC, Dorin Cimil a menționat că instituția nu dispune de pârghiile necesare pentru a investiga proveniența banilor, dar și legea este imperfectă.

Tot astăzi, CEC a obligat Platforma Demnitate și Adevăr să verse la bugetul de stat donația în valoare de cinci mii de lei, încasată de la un agent economic, pe motiv că acesta a avut în ultimii trei ani contracte cu statul.

Amintim că într-un raport publicat ieri, Asociația Promo-Lex a semnalat cazuri de cheltuieli neraportate la Comisia Electorală Centrală care depășesc patru milioane de lei. Peste un milion trei sute de mii de lei sau aproximativ o treime din totalul cheltuielilor nedeclarate au fost efectuate de Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor. PAS și Platforma DA nu au raportat câte aproximativ 500 de mii de lei, iar Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Șor, Congresul Civic și Partidul Democrat au avut cheltuieli neraportate în mărimi de la 300 de mii și până la 400 de mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău