Anticipate | Alina Andronache: „În 2021 s-a înregistrat cea mai mare pondere a femeilor candidate la funcția de deputată”
-
23 Iunie 2021 13:21
La alegerile parlamentare anticipate din acest an, pe listele candidaților figurează cel mai mare număr de femei de până acum. Acest lucru se datorează faptului că la acest scrutin a fost aplicat pentru prima dată pe deplin sistemul de cotă dublă. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a analizat candidații pentru alegerile anticipate din perspectiva egalității de gen.
Sistemul de cotă dublă de gen, care presupune că cel puțin 40% din deputații din Parlament vor fi reprezentanții unuia dintre genuri, a sporit mult șansele femeilor de a ajunge în Parlament. Astfel că la aceste alegeri, numărul femeilor care ar putea să devină deputate a crescut considerabil, comparativ cu alte scrutine, spune Alina Andronache, coordonatoare de proiect la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.
„Analizând listele tuturor concurenților electorali, putem spune că în 2021 s-a înregistrat cea mai mare pondere a femeilor candidate la funcția de deputată. La aceste alegeri femeile constituie 46,7 % de numărul total de candidați. Această cifră e cu mult mai mare decât în 2019, cu 12 la sută mai mare, și cu 16 la sută mai mare decât în anul 2014. Vedem deja primele efecte ale sistemului de cotă dublă”.
Raportul mai arată că la scrutinul din acest an, toate partidele politice au respectat cota de gen, iar în cazul unor formațiuni, numărul femeilor candidate la funcția de deputat chiar îl depășește pe cel al bărbaților. Totuși, sunt încă puține femei în primele cinci poziții ale partidelor politice.
Acest sistem de cotă dublă de gen este aplicat în întregime abia la alegerile din această vară, deși a fot aprobat încă în 2019, explică secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, Elena Prohnițchi.
„În 2019, deputații au decis revenirea la sistemul electoral proporțional, dar au făcut și alte amendamente la Codul Electoral, printre care introducerea sistemului de cotă dublă de gen și anume cota de reprezentare de 40 % și prevederi clare de poziționare a candidaților pe listă: minimum patru candidați reprezentanți ai unui singur sex la fiecare zece locuri. Deși a fost aprobat în 2019, cota dublă de gen nu a fost aplicată la alegerile locale de atunci. Chiar și așa în 2019 s-a înregistrat cel mai mare număr de femei consiliere alese în ultimii 14 ani.
Pentru a evita abaterile de la noile reglementări, reprezentanții Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare le recomandă partidelor ca la modificarea listelor electorale, să respecte în continuare cota de gen.