ANSP: Procentul de 95% de vaccinuri administrare la vârstele țintă a fost atins doar la un singur vaccin

  • 22 Aprilie 15:52
ANSP: Procentul de 95% de vaccinuri administrare la vârstele țintă a fost atins doar la un singur vaccin

Pe parcursul anului 2023, instituțiile medicale au fost asigurate cu cantități necesare de vaccinuri și consumabile pentru administrarea lor, vaccinurile fiind procurate prin intermediul UNICEF. În pofida acestui fapt, obiectivul de cuprindere vaccinală de 95% la vârstele țintă a fost atinsă doar la vaccinarea BCG (împotriva tuberculozei), iar în cazul altor vaccinuri, nu a fost atinsă ținta stabilită. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Săptămânii Europene a Imunizării, marcată în perioada 21-27 aprilie, transmite IPN.


Potrivit ANSP, în 2023, imunizarea primară a copiilor sub 1 an a variat între 96,2% (rotavirus) și 88,1% (hepatita virală B), iar în teritoriile de partea de este a țării a variat între 67,3% (tusea convulsivă) și 82,8% (ROR). Totodată în anul trecut, în teritoriile din regiunea transnistreană nu s-au efectuat vaccinări contra infecțiilor cu rotavirusuri și a fetelor contra virusului Papilomei umane.

În Republica Moldova, vaccinarea este asigurată de stat, gratuit, cu acces echitabil la servicii de imunizare pentru a menține nivelul de acoperire vaccinală de peste 95%, contra a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări și la indicații epidemice în situații de risc sporit privind îmbolnăvirea și răspândirea infecțiilor.

Specialiștii din sănătate atenționează că vaccinarea este una dintre cele mai eficiente intervenții de sănătate publică, prevenind milioane de decese anual. De asemenea, vaccinarea protejează sănătatea la orice vârstă și contribuie la o viață calitativă pentru toate generațiile.

Anul acesta, Săptămâna Europeană a Imunizării se desfășoară cu genericul: „Vaccinarea protejează generații”, având o semnificație deosebită, deoarece coincide cu cea de-a 50-a aniversare a Programului extins de imunizare (PEI).

În anul 1974, când a fost lansat PEI a avut obiectivul de proteja copii din întreaga lume de 6 boli infecțioase grave, iar astăzi, acest număr a crescut la 13 vaccinuri recomandate universal pe parcursul vieții și 17 vaccinuri suplimentare, recomandate în dependență de contextul epidemiologic regional.

Astăzi, fiecare țară are un program național de imunizare, iar vaccinurile sunt recunoscute printre cele mai sigure, cele mai rentabile și de succes intervenții de sănătate publică pentru prevenirea deceselor și îmbunătățirea calității vieții. Potrivit ANSP, imunizarea a jucat un rol important în reducerea mortalității infantile. Rata mondială a mortalității infantile a scăzut de la 92 de decese la 1000 de născuți vii în 1974 – la 25,5 în 2024.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău