ANSP: În R.Moldova se desfășoară luna de profilaxie a bolilor diuretice acute și intoxicațiilor alimentare

  • 07 Mai 12:03
ANSP: În R.Moldova se desfășoară luna de profilaxie a bolilor diuretice acute și intoxicațiilor alimentare

Tradițional, în fiecare an, în perioada 1-31 mai, se desfășoară luna națională de profilaxie a bolilor diareice acute (BDA), intoxicațiilor alimentare și holerei, scopul fiind promovarea cunoștințelor despre maladiile cu factor de transmitere alimentar și hidric și a măsurilor de prevenire a cazurilor de boală, a izbucnirilor în rândul populației generale și în colectivități, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Actualmente, peste 200 de boli sunt cauzate de consumul de alimente sau apă contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice. BDA pot fi transmise prin intermediul produselor alimentare sau a apei contaminate cu agenți patogeni la diferite etape ale lanțului de producere, depozitare, transportare sau consum.

La nivel global, anual, își pierd viață din cauza BDA aproximativ 444 mii de copii sub 5 ani și circa 50 mii de copii cu vârste de 5 – 9 ani, acestea fiind a treia cauză de deces în rândul copiilor sub 5 ani.

În Republica Moldova, anual, se înregistrează cca 16-20 mii cazuri de BDA, inclusiv cu până la 10 decese printre copiii sub vârsta de 5 ani și adulți. În structura morbidității, în 75%, predomină copiii de 0-17 ani. De asemenea, anual se înregistrează peste 20 de izbucniri epidemice în grup.

În grupul BDA sunt incluse infecțiile cu mecanismul de transmitere fecal-oral (holera, dizenteria, infecția rotavirală, salmoneloza, febra tifoidă, yersinioza etc.).

Semnele clinice ale acestui grup de nozologii sunt diferite, dar pot fi și comune, inclusiv febră până la 40°C, dureri în abdomen, grețuri, vomă, scaun lichid (cu sânge, mucus, apos), cu frecvență până la 20-30 ori pe zi, slăbiciuni generale, cefalee. În unele cazuri, se dezvoltă septicemia, deshidratarea și respectiv, șocul toxico – infecțios. La copii, mai ales până la 1 an, semnele clinice se dezvoltă mai repede decât la adulți și respectiv, starea sănătății se poate agrava în timp scurt.

Perioada de incubație este perioada de la pătrunderea agentului etiologic în organismul uman până la dezvoltarea semnelor clinice. La diferite forme nozologice această perioadă diferă de la 30 minute până la 3-7 zile, la yersinioză, febra tifoidă – până la 3 săptămâni.

Sursa de infecție pentru o parte din BDA (dizenterie, infecția rotavirală, febra tifoidă, etc.) este omul. Pentru alt grup de boli (salmoneloza, yersinioza, febra paratifoidă B și C), sursele de infecție sunt și animalele, păsările, rozătoarele.

În Republica Moldova, creșterea sezonieră a morbidității prin BDA se atestă în perioada caldă (lunile iunie-septembrie) a anului. Omul se poate infecta prin diverse căi, inclusiv:

  • pe cale alimentară – prin consumul alimentelor contaminate,
  • habituală – prin intermediul obiectelor contaminate și a nerespectării regulilor de igienă personală,
  • hidrică – prin consumul sau scăldatul în apa contaminată. La unele nozologii (infecția rotavirală) se realizează și calea aerogenă de transmitere.

Potrivit specialiștilor ANSP, măsurile cheie pentru prevenirea BDA includ:

  • alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață și continuarea alăptării până la 2 ani și mai mult;
  • imunizarea copiilor contra infecției rotavirale;
  • spălarea mâinilor cu săpun după WC și înainte de luarea mesei;
  • spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor și legumelor ce se folosesc în alimentație fără prelucrare termică;
  • evitarea procurării produselor alimentare și a materiei prime în locurile neautorizate, fără condiții de păstrare adecvate;
  • curățarea și dezinfecția suprafețelor de bucătărie și inventarului (cuțite, platouri etc.) folosit la prepararea bucatelor;
  • plasarea separată, respectând principiul de vecinătate, a produselor gata și materiei prime în frigider;
  • folosirea ustensilelor de bucătărie separate pentru tranșarea produselor gata și materiei prime;
  • respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare și a termenilor de păstrare;
  • prevenirea pătrunderii în casă, mai ales la bucătărie a muștelor, insectelor de bucătărie, șoarecilor;
  • utilizarea apei potabile doar din surse sigure;
  • utilizarea pentru scăldat doar a bazinelor acvatice amenajate în acest scop.

Pentru a evita izbucnirile în masă a BDA și intoxicațiilor alimentare, se interzice: 

  • organizarea festivităților în localuri unde lipsesc condiții de igienă elementare (facilități pentru spălarea mâinilor, WC, săpun, seturi suficiente de veselă de bucătărie, capacități limitate de păstrare a produselor alimentare etc.);
  • prepararea bucatelor cu 2-3 zile înainte de eveniment;
  • folosirea ouălor, inclusiv de gâscă și rațe pentru pregătirea cremelor și dulciurilor fără prelucrare termică;
  • implicarea în procesul pregătirii bucatelor a persoanelor cu semne clinice de BDA și alte maladii infecțioase.

În cazul apariției a primelor semne clinice de BDA, evitați autotratamentul, adresați-vă medicului de familie sau apelați 112.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău