ANSP: Bolile de rinichi - o problemă importantă de sănătate publică. În Republica Moldova se înregistrează aproape 215 cazuri la 10 mii de locuitori

  • 14 Martie 11:21
ANSP: Bolile de rinichi - o problemă importantă de sănătate publică. În Republica Moldova se înregistrează aproape 215 cazuri la 10 mii de locuitori

În Republica Moldova bolile de rinichi continuă să rămână o problemă importantă de sănătate publică, caracterizată prin nivel sporit de persoane ce suferă de boli cronice renale și persoane ce necesită tratament prin dializă sau transplant renal, a informat joi Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Instituția a precizat că, în anul 2022, incidența (cazuri noi de boală) prin bolile aparatului genito-urinar a constituit 214,5 cazuri la 10 mii locuitori (a. 2021 - 210,1 cazuri). În toată Europa, în jur de 100 milioane de persoane suferă de boli renale cronice.

Datele statistice au fost prezentate de Ziua mondială a rinichiului, marcată anual pe 14 martie.

Sub genericul ”Avansarea accesului echitabil la îngrijire și tratament”, campania globală are scopul de a ajuta populația să înțeleagă importanța sănătății rinichilor pentru bunăstarea organismului și de a crește gradul de conștientizare privind asigurarea accesului echitabil la tratament și îngrijire adecvată pentru persoanele care trăiesc cu boli de rinichi, pentru a le îmbunătăți calitatea vieții.

Pentru sănătatea rinichilor, specialiștii ANSP recomandă:

  • Fiți activi! Vă va ajuta la menținerea greutății, reducerea tensiunii arteriale și a riscului de boală renală cronică.
  • Alimentați-vă sănătos pentru a preveni apariția diabetului zaharat, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni cronice asociate bolilor renale!
  • Țineți glicemia sub control! Jumătate din persoanele care au diabet dezvoltă leziuni renale.
  • Verificați și controlați tensiunea arterială!
  • Asigurați-vă un aport suficient de lichide!
  • Nu fumați! Tutunul încetinește fluxul de sânge spre rinichi, ceea ce afectează negativ funcționarea acestora.
  • Nu luați în mod regulat pastile antiinflamatoare/analgezice, fără prescripție medicală!
  • Verificați funcția renală dacă aveți unul sau mai mulți factori de risc: diabet, hipertensiune arterială, obezitate, antecedente familiale de boală renală!

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău