ANSP a oferit detalii despre procesul de imunizare anti-COVID-19 în R.Moldova

  • 23 Martie 2021 13:55
ANSP a oferit detalii despre procesul de imunizare anti-COVID-19 în R.Moldova

Astăzi, în R.Moldova a început procesul de imunizare cu vaccinul Pfizer/BioNTech. O mie de doze de vaccin, din cele peste 24 de mii oferite prin platforma COVAX, vor fi distribuite spitalelor din stânga Nistrului, a anunțat Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Potrivit ANSP, până la sfârșitul acestei luni se vor cunoaște numele companiilor de la care Republica Moldova intenționează să procure 400 de mii de doze de anti COVID-19. 

Din cele 24 570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech urmează a fi imunizați prioritar lucrătorii medicali. O mie de doze ar urma să ajungă și în regiunea transnistreană, a informat, în cadrul unui briefing, medicul epidemiolog din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Alexei Ceban.

O proporție din aceste doze, o mie de doze, sunt alocate și regiunii transnistrene, echitabil și proporțional, așa cum am făcut și până acum.

Autoritățile sanitare de la Chișinău au oferit, anterior, celor din stânga Nistrului și 1800 de doze de vaccin AstraZeneca din donația venită din partea României. Ulterior, aceștia au declarat că vor suspenda imunizarea cu acest vaccin. Totuși, medicii din regiunea transnistreană continuă să se imunizeze cu acest ser, susțin epidemiologii.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost imunizate peste 21.500 de persoane, fiind raportate 713 reacții adverse. În 91 la sută dintre cazuri persoanele au manifestat reacții ușoare. Reprezentanții ANSP s-au referit și la cazul când un bărbat din raionul Hâncești a decedat la o zi de la imunizare anti-COVID. Potrivit informațiilor de la Centrul de Medicină Legală din raion, în urma autopsiei s-a constatat că decesul a survenit în urma insuficienței cardio-vasculare. Preliminar, acest deces nu ar avea legătură directă cu vaccinul administrat, mai susțin reprezentanții ANSP.

Cât privește procurarea celor 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID, rezultatele procedurii de achiziție vor fi cunoscute la sfârșitul acestei luni, menționează coordonatoarei campaniei de imunizare anti-COVID, Ninel Revenco, care a precizat că în prezent sunt 15 vaccinuri ce pot fi importate în R.Moldova.

Care sunt vaccinurile care pot fi introduse în țara noastră? Este vorba despre deciziile Comitetului național consultativ de experți în imunizare și Comitetului coordonator de imunizare anti-COVID, care susțin vaccinarea prin seruri sigure, eficiente, care sunt incluse și admise de către Agenția Europeană a Medicamentului sau sunt în lista de autorizare de urgență a Organizației Mondiale a Sănătății. Listele sunt actualizate de fiecare dată. Ultima actualizare a OMS a avut loc pe 17 martie și în această listă se regăsesc 15 vaccinuri. Conform deciziei, timp de o lună firmele care sunt câștigătoare sunt obligate să aducă în țară 80 la sută din acest vaccinuri.

Întrebați dacă jurnaliștii ar putea fi incluși în a doua etapă de imunizare, reprezentanții ANSP au comunicat că examinează această posibilitate, însă totul depinde de disponibilitatea vaccinurilor în țara noastră.

Potrivit datelor Ministrului Sănătății, până la 23 martie doar 0,6 la sută din populația R. Moldova a fost vaccinată împotriva COVID-19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău