ANSA vine cu informații referitoare la unele prevederi de etichetare a produselor vitivinicole și producției alcoolice

  • 20 Februarie 14:11
ANSA vine cu informații referitoare la unele prevederi de etichetare a produselor vitivinicole și producției alcoolice

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu informarea tuturor comercianților și a consumatorilor referitor la unele cerințe de etichetare a producției alcoolice și a produselor vitivinicole (toate categoriile de vinuri, inclusiv vinurile spumante, produsele vitivinicole aromatizate, produsele pe bază de vin).

Producția alcoolică și produsele vitivinicole, îmbuteliate și puse în circulație, trebuie să fie etichetate. La etichetare se folosesc indicații obligatorii:

1) denumirea sau marca sub care este comercializat produsul;

2) denumirea categoriei de produs;

3) denumirea indicației geografice protejate sau denumirea de origine protejată;

4) mențiunile „denumire de origine protejată” sau „indicație geografică protejată”;

5) concentrația alcoolică;

6) categoria produsului în funcție de concentrația în masă a zaharurilor;

7) volumul nominal al produsului;

8) țara de origine a produsului.

ANSA atenționează că pentru produsele vitivinicole și producția alcoolică nu se reglementează obligativitatea indicării pe etichetă sau pe ambalajul de desfacere a „termenului de garanție”.

Totodată, este obligatorie indicarea „termenului de valabilitate” pe eticheta producției alcoolice a cărei concentrație alcoolică este de până la 10 % vol., printre care sunt băuturile de vin, băuturile alcoolice, inclusiv berea. Noțiunea de „producție alcoolică este definită conform art. 1 al Legii nr. 1100/2000:

Producție alcoolică – produse alimentare destinate consumului uman, având concentrația alcoolică mai mare de 1,2 % în volum.

Suplimentar instituția informează că toată producția alcoolică și produsele vitivinicole comercializate prin unitățile de comerț cu amănuntul trebuie să fie însoțite de certificate de conformitate emise de un organism de certificare acreditat și, după caz, de certificate de calitate emise de producător, iar, la solicitarea consumatorilor, trebuie să fie prezentate cu eliberarea la necesitate a unei copii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,57 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău