ANSA | Pepenii verzi și galbeni care vor depăși norma admisă de pesticide și nitrați vor fi lichidați

  • 23 Iulie 2018 08:21
ANSA | Pepenii verzi și galbeni care vor depăși norma admisă de pesticide și nitrați vor fi lichidați

În toiul sezonului de pepeni verzi și galbeni, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vor verifica aceste poame direct în câmp, la fermieri. Producția care va depăși norma admisă de pesticide și nitrați va fi lichidată, fără a aplica amenzi agenților economici, transmite MOLDPRES cu referire la surse de la ANSA.

Unitățile de comercializare a pepenilor verzi și galbeni vor fi controlate doar în cazul că vor fi cereri din partea consumatorilor, care vor avea dubii față de calitatea produselor.

În același timp, specialiștii ANSA recomandă consumatorilor ca înainte de a cumpăra fructe sau legume să ceară de la comercianți actele de conformitate a mărfii.

Totodată, mai mulți producători agricoli care se ocupă de creșterea pepenilor verzi și galbeni susțin că la cumpărarea acestor produse este important să le fie verificată forma. Se va alege un pepene uniform, fără lovituri, tăieturi sau alte urme. În cazul în care fructul are umflături sau noduli, înseamnă că pepenele a fost afectat de soare.

Indiferent de mărime, un pepene copt trebuie să fie destul de greu pentru dimensiunea sa. Acest lucru indică faptul că este plin de apă, prin urmare, dulce și copt. De asemenea, pata galbenă a pepenelui, din partea opusă codiței, trebuie să fie neapărat galbenă. Dacă este verde sau albă, acest lucru indică faptul că pepenele a fost cules prea repede și nu este copt.

Un pepene cules de multe zile are codița uscată, or, se vor alege pepenii care au coada încă verde pentru a avea siguranța că nu sunt „trecuți”. Un pepene copt nici prea mult, nici prea puțin, nu ar trebui să aibă coaja moale sau zone moi pe suprafață. Acesta este un semn că fructul este prea copt.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău