ANSA | Insecticidul care a cauzat moartea celor 3 copii din Cantemir este un produs din categoria de pericol 1

  • 31 Octombrie 2018 16:58
ANSA | Insecticidul care a cauzat moartea celor 3 copii din Cantemir este un produs din categoria de pericol 1

În legătura cu cazul de intoxicare cu preparatul VALSAFID, care a avut loc în satul Flocoasa raionul Cantemir, ANSA vine cu următoarele explicații ce țin de utilizarea corectă și respectarea strictă a cerințelor de securitate la utilizarea insecticidelor-fumiganților.

VALSAFID – este un preparat care se utilizează în depozite pentru combaterea chimică a dăunătorilor (insectelor) la grâu, mazăre și porumb. Substanța activă a preparatului – fosfura de aluminiu cu conținutul de 56%. Acesta se utilizează prin fumigație, cu perioada de acțiune de 5 zile, la temperatura de +100ºC. Perioada de degazare cu ventilarea activă este de 10 zile.

La interacțiunea preparatului cu oxigenul se eliberează un gaz toxic și otrăvitor de I grupa de toxicitate, care are miros de carbid sau usturoi. Lucrările de tratare se efectuează de către profesioniști cu instruiri și echipament antigaz special destinat utilizării la lucrările cu substanțe toxice. Măsurile de tratare se realizează într-o încăpere cu izolare ermetică, care nu permite eliberarea gazului.

Este de menționat faptul că, potrivit prevederilor Legii nr. 119 din 22.06.2004 cu privire la produse de uz fitosanitar și la fertilizanți, cu modificările din 23.11.2017, comercializarea produselor de uz fitosanitar din categoria de pericol 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală se admite doar pentru persoanele deținătoare ale certificatului de perfecționare specială. Certificatul de perfecționare specială se eliberează utilizatorilor profesioniști care au frecventat un curs de instruire de minimum 20 de ore, organizat de ANSA în comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Încălcarea regulilor de utilizare a produselor de uz fitosanitar ori a fertilizanților ce pote conduce la îmbolnăvirea sau la intoxicarea oamenilor, a animalelor, a insectelor folositoare, la distrugerea completă sau parțială a semănăturilor, a plantațiilor ori a altei vegetații, se sancționează cu amendă de la 24 la 36 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 180 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Încălcarea regulilor stabilite în ce privește fabricarea, păstrarea, livrarea, evidența, transportul, expedierea substanțelor cu efect puternic și toxice, se pedepsește fie cu privațiune de libertate pe un termen de până la un an, fie cu amendă în mărime de până la cincizeci de salarii minime, prevede Articolul 225 al Codului Penal.

Fabricarea, desfacerea, precum și păstrarea în scopul desfacerii sau procurarea în același scop a substanțelor cu efect puternic sau a celor toxice, dar care nu sunt substanțe narcotice, săvărșite fără o autorizație specială, se pedepsesc fie cu privațiune de libertate până la doi ani, fie cu amendă în mărime de până la șaizeci de salarii minime cu confiscarea substanțelor cu efect puternic și toxice.

Amintim că ieri, 29 octombrie o familie din localitatea Flocoasa, raionul Cantemir, bunica, fiica și trei copii în vârstă de 4, 8 și 11 ani au fost aduși pe rând la spitalul raional în stare extrem de gravă, cu vomă, greață și amețeli. Toții copiii au murit.

Pe acest caz au fost deschise două cauze penale de către Procuratura Cantemir, iar unul din ele va trece în gestiunea Procuraturii Generale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Câțiva nori
Umiditate:73 %
Vint:2,57 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău