ANSA: Cum să alegem corect ouă, miel sau pește. RECOMANDĂRI pentru procurarea produselor la masa de sărbătoare

  • 14 Aprilie 13:41
ANSA: Cum să alegem corect ouă, miel sau pește. RECOMANDĂRI pentru procurarea produselor la masa de sărbătoare

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) oferă câteva recomandări, pentru a evita cazurile de achiziționare a produselor neconforme, în perioada sărbătorilor de Paște.

  • Procurați produsele alimentare numai din locuri special amenajate și autorizate, care au fost supuse controlului sanitar-veterinar și care asigură condițiile igienico-sanitare specifice.
  • Achiziționați carnea în stare proaspătă numai din locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, etc. Aprecierea calității: consistența cărnii trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal până la roșu închis, în secțiune trebuie să fie compactă, elastică, gropița formată cu degetul trebuie să se niveleze rapid. Grăsimea nu trebuie să aibă  miros de râncezire (alterare).
  • Carnea de miel trebuie să provină de la unități autorizate sanitar-veterinare și livrată către unitățile din domeniul alimentar, care o vor comercializa direct către consumatorii finali. Termenul de valabilitate recomandat pentru carnea de miel este de 72 ore (3 zile), fiind păstrată la o temperatură controlată de +2 - +4°C. Carnea de miel obținută în condiții precare de igienă, necontrolată sanitar-veterinar ar putea duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare.
  • La procurarea peștelui în stare proaspătă atrageți atenția ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi.
  • La procurarea ouălor examinați aspectul lor exterior: coaja trebuie să fie curată, tare, întreagă și fără pete, ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și să provină din centre de ambalare autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor. Data indicată pe ou este data limită de consum care nu poate depăși 28 de zile de la ouat. Evitați cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul. În cazul unor bănuieli de calitatea ouălor, solicitați de la vânzător prezentarea certificatului veterinar.
  • Pentru vopsirea ouălor, recomandăm consumatorilor să procure vopsea destinată pentru industria alimentară, ambalată/marcată corespunzător, pentru a evita cazurile de comercializare a vopselei cu alte destinații - tipografică sau textilă, care conține compuși toxici și poate prezenta pericol pentru sănătate.
  • Produsele alimentare tradiționale - cozonacii, prăjiturile, produsele de panificație - trebuie să fie ambalate de producător în ambalaj corespunzător
  • Procurați legumele de sezon în locurile special amenajate și coordonate cu administrația publică locală, care sunt controlate de personalul de specialitate.

Tototdată, ANSA recomandă ca populația să achiziționeze produsele alimentare specifice acestei Sfinte Sărbători, numai din unitățile înregistrate/autorizate sanitar-veterinar. Să se evite comerțul ,,stradal neautorizat”, care contribuie la apariția toxiinfecțiilor alimentare și pune în pericol sănătatea consumatorilor și chiar viața lor. Cu atît mai mult riscul este sporit în contextul pandemiei provocate de COVID-19.

Pentru a evita apariția toxiinfecțiilor alimentare, nu procurați alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat. Depozitați și păstrați alimentele conform instrucțiunilor producătorului și respectați condițiile privind termenii și cerințele de păstrare a produselor alimentare care necesită păstrarea într-un regim termic special și neapărat țineți cont de instrucțiunile producătorului privind congelarea, decongelarea și pregătirea bucatelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
25
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:1,5 m/s
Sat
24
Sun
22
Mon
17
Tue
17
Wed
20

Curs oficial BNM 11 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău