ANSA atenționează proprietarii de animale: Sănătatea animalelor depinde de condițiile în care acestea vor ierna

  • 28 Noiembrie 2023 12:22
ANSA atenționează proprietarii de animale: Sănătatea animalelor depinde de condițiile în care acestea vor ierna

Anotimpul rece al anului este unul dificil pentru animalele domestice. Frigul, umiditatea, gheața, alimentația necorespunzătoare și lipsa de activitate pot cauza anumite probleme de sănătate animalelor. Productivitatea și sănătatea acestora depind de confortul creat de proprietari, se arată într-un comunicat al ANSA.

Pentru a înfrunta temperaturile reci, animalele din curte trebuie să beneficieze de toate condițiile, atât din punct de vedere nutrițional, cât și al adăpostului.

De aceea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu un șir de recomandări pentru fermieri, crescătorii de animale, precum și pentru transportatorii de animale și organizatorii târgurilor în care se comercializează sau se expun animalele vii.

Recomandări pentru deținătorii de animale:

  1. Condițiile de microclimat. Animalele trebuie adăpostite și ferite de curenții puternici de aer rece și precipitații, fără a fi închise ermetic în grajduri. Este absolut necesar să li se asigure aer proaspăt prin ventilație, evitându-se formarea de curenți în încăperi. Umiditatea aerului trebuie menținută în limita 65-75%, iar aceasta se obține prin evacuarea zilnică a dejecțiilor și aplicarea așternutului uscat (paie, coceni etc.). Pentru porcine, stratul de așternut poate fi mai gros (peste 0,5 m), acestea se astupă cu paie și își mențin căldura.
  2. Iluminarea grajdului. Raportul dintre suprafața podelei și suprafața geamului trebuie să fie de cel puțin 1:10 sau 1:12.
  3. Adăposturile trebuie să fie amenajate astfel încât animalele să aibă acces liber atât în încăpere, cât și afară.
  4. Asigurarea unor cantități suficiente de apă.  Adăpatul animalelor se face la discreție și cu apă proaspătă, dar caldă. În prezent se pot utiliza adăpători cu corp de încălzit încorporat, care mențin temperatura constantă a apei chiar și când temperatura de afară este mult sub zero grade.
  5. Asigurarea unor cantități suficiente de furaje corespunzătoare. Cantitatea de hrană trebuie să fie suficientă pentru asigurarea necesităților fiziologice ale animalului, asigurarea producției obținute, plus un adaos de până la 10%. Totodată, nu trebuie de administrat prea mult furaj pentru a evita risipirea acestuia. Se administrează o cantitate mai mare de concentrate, din care prevalează boabele de porumb, deoarece acestea conțin un nivel sporit de energie metabolică.
  6. Verificarea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare și de furajare, în mod special, instalația de adăpare, având în vedere riscul de îngheț al acesteia.
  7. Verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în special a generatoarelor de energie electrică.

Recomandări pentru transportatorii de animale vii:

  1. Sa nu efectueze transportări de animale în condiții meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic sau căderi masive de zăpadă.
  2. Să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe.
  3. Înainte de a porni la drum, să verifice dacă există condiții adecvate de microclimat în mijlocul de transport și dacă animalele sunt asigurate pe întreaga durata a drumului.
  4. Să verifice traseul înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport.

Recomandări pentru organizatorii târgurilor în care se comercializează animale vii:

  1. Padocurile unde sunt ținute animalele în vederea comercializării trebuie să fie suficient de spațioase, pentru a asigura libertatea de mișcare minimă necesară animalelor cazate.
  2. Daca e disponibilă doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie de avut în vedere nevoile zilnice ale unui animal în funcție de specie, talie, rasă și stare fiziologică.

La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, precum și la apariția unor modificări comportamentale, deținătorii de animale sunt obligați ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.

De asemenea, în cazul în care, din cauza intemperiilor, se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, proprietarii sunt obligați să anunțe de urgență primăria sau subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor din regiune, pentru a fi luate măsurile necesare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău