ANSA a sancționat mai multe farmacii veterinare și magazine zoo pentru neconformități în activitate

  • 04 Aprilie 11:49
ANSA a sancționat mai multe farmacii veterinare și magazine zoo pentru neconformități în activitate

O serie de neconformități ce contravin normelor legislative și cerințelor privind dotarea și exploatarea unităților autorizate pentru deținerea, distribuția și eliberarea medicamentelor de uz veterinar au descoperit inspectorii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în primele trei luni ale acestui an. Ca urmare au fost aplicate prescripții, întocmindu-se planuri de remediere, iar pentru încălcările grave au fost aplicate amenzi în valoare totală de 60 mii de lei (trei mii de euro), transmite MOLDPRES.

Potrivit ANSA, în perioada de referință au fost efectuate 20 de controale de stat (18 planificate și 2 inopinate) asupra activității de întreprinzător în domeniul farmaceutic veterinar.

„Acestea au arătat acte de achiziționare, păstrare și comercializare cu amănuntul a medicamentelor de uz veterinar neînregistrate în Registrul de Stat al medicamentelor de uz veterinar în farmaciile veterinare; desfășurarea activității farmaceutice veterinare în locuri neautorizate și comercializarea cu amănuntul a medicamentelor de uz veterinar în unități de comercializare a hranei pentru animale (magazine zoo); comercializarea medicamentelor de uz veterinar în farmaciile veterinare, de alte persoane decât medicul veterinar; eliberarea medicamentelor de uz veterinar fără prescripții de la medicul veterinare; deținerea și comercializarea în farmacii veterinare a medicamentelor de uz veterinar imunologice (vaccinuri)”, estimează instituția.

În acest context, ANSA atenționează că desfășurarea activităților farmaceutice veterinare în locuri neautorizate (ex. în magazine zoo) se consideră o încălcare gravă a normelor sanitar-veterinare. La fel, distribuirea și comercializarea medicamentelor de uz veterinar, neînregistrate în Registrul de Stat al medicamentelor de uz veterinar, generează riscuri majore pentru sănătatea oamenilor și a animalelor.

Pe teritoriul Republicii Moldova activează 241 farmacii veterinare autorizate. Controalele planificate au fost demarate conform planului anual al controalelor de stat asupra activității de întreprinzător pentru anul 2024, aprobat prin ordinul ANSA. Controalele inopinate  s-au desfășurat în baza petițiilor depuse de către cetățeni, în conformitate cu prevederile legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător în domeniul farmaceutic veterinar și subdomeniul furajelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Tue
11
Wed
15
Thu
15
Fri
14
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău