ANSA a atenționat asupra calității alimentelor în perioada sărbătorilor de iarnă

  • 27 Decembrie 2022 13:34
ANSA a atenționat asupra calității alimentelor în perioada sărbătorilor de iarnă

În perioada sărbătorilor de iarnă, în care sunt nelipsite mesele festive, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) oferă cumpărătorilor mai multe sfaturi utile pentru a evita situațiile neplăcute. În primul rând, se recomandă ca produsele alimentare să fie cumpărate numai din locuri special amenajate și autorizate - magazine, depozite angro, piețe agroalimentare, care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar, transmite MOLPRES.

Potrivit specialiștilor ANSA, carnea în stare proaspătă trebuie procurată numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe. Produsul de calitate trebuie să fie elastic, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare. “Atrageți atenția la prezența ștampilei de control sanitar-veterinar”, indică ANSA. De asemenea, la procurarea peștelui în stare proaspătă, este nevoie de verificat ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi, scrie sursa citată.

Un alt produs important care trebuie controlat bine înainte de a fi cumpărat sunt ouăle. La procurarea acestora trebuie verificat aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă și fără pete, obligatoriu trebuie să fie prezentă marcarea individuală pe ou. Data indicată pe ou este cea a ouatului, data-limită de consum nu poate depăși 28 de zile de la ouat. “La procurarea tuturor produselor alimentare, citiți cu atenție informația de pe eticheta produsului, data fabricării, termenele de valabilitate, verificați ingredientele utilizate, condițiile de păstrare”, atenționează experții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

La rândul lor, și medicii avertizează că “pentru a elimina riscurile apariției toxiinfecțiilor alimentare, să nu fie procurate alimente după data-limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat, iar alimentele trebuie depozitate și păstrate conform instrucțiunilor producătorului, ținându-se cont de regulile privind congelarea, decongelarea și pregătirea bucatelor”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:65 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău