ANRE se întrunește în ședință pentru a aproba noi tarife la gaze, energia electrică și termică
-
28 Ianuarie 2022 12:32
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică se întrunește în ședință, începând cu ora 15:00, pentru a aproba noi tarife la gaze, energia electrică și termică. Furnizorii au cerut tarife mai mari cu aproximativ 50% ca urmare a creșterii prețului de import la resursele energetice. Guvernul promite compensații majorate pentru cetățeni, dar noile tarife vor provoca noi scumpiri ale mărfurilor și serviciilor.
Agenția ar urma să decidă astăzi majorarea tarifelor atât la gaze, cât și la energia electrică și cea termică. Moldovagaz a cerut o majorare de peste 40% pentru consumatorii finali, urmând ca un metru cub să coste aproximativ 15,6 lei. Compania își motivează cererea prin creșterea prețului de import în ianuarie de la 430 la 620 de dolari pentru mia de metri cubi.
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat ieri că în perioada următoare se estimează o reducere a prețului de import, dar asta nu va conduce și la scăderea tarifului deoarece întreprinderea a înregistrat pierderi de peste 2,6 miliarde de lei în ultimul an din cauza diferenței de tarif, care trebuie să fie recuperate. Guvernul a anunțat că va majora subvențiile de la stat astfel încât primii 150 de metri cubi de gaze pe lună să fie achitați la tariful actual - adică 6,8 lei pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100.
ANRE urmează să examineze astăzi și noi tarife pentru energia termică livrată consumatorilor din Chișinău și Bălți. Anterior Parlamentul a aprobat și majorări ale subvențiilor la energia termică, astfel că Guvernul va achita 80% din creșterea tarifului, față de 67% în prezent, pentru cel mult 1,5 gigacalorii, în prezent indemnizația fiind doar pentru o gigacalorie.
Și cei doi furnizori de energie electrică au cerut majorarea tarifelor cu aproximativ 50%, dar potrivit calculelor ANRE, creșterea ar urma să fie mai mică. Totuși, de la 1 aprilie se așteaptă și majorarea prețurilor de import.
Amintim că prețurile la produsele energetice au crescut pe parcursul anului trecut, această tendință accentuându-se în toamnă din cauza cererii mari pe piețele internaționale. Unii experți și politicieni dau vina și pe tensiunile geopolitice și interesele Federației Ruse. Rep. Moldova s-a confruntat cu o criză energetică în toamnă, când exista riscul să fie suspendate livrările de către Gazprom, iar prețul de achiziție a crescut de câteva ori față de începutul anului. Totodată, în luna noiembrie au fost majorate și tarifele pentru consumatori. Guvernul a adoptat un program de compensații pentru populație în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de lei care acoperă parțial diferența de tarif, însă majorarea prețurilor la produsele energetice a provocat și un lanț de scumpiri la alte mărfuri și servicii. Experții consideră că în următoarea perioadă prețul la resursele energetice se va menține ridicat.