ANRE examinează aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”

  • 10 Decembrie 2021 09:32
ANRE examinează aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”

Cu referire la aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu următoarele precizări.

În prezent, ANRE este în proces de examinare a tuturor informațiilor relevante la subiectul dat, în strictă conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. În scopul evaluării corecte a datelor, ANRE a solicitat S.A. „Moldovagaz” să prezinte informații și calcule suplimentare privind liniile de cheltuieli și evoluția prețului de achiziție a gazelor naturale pentru anul 2022, pentru verificare.

După respectarea tuturor procedurilor transparenței în procesul decizional și finalizarea consultărilor publice, ANRE va anunța în termeni legali data ședinței publice pentru examinarea și adoptarea deciziilor corespunzătoare.

Concomitent, Agenția examinează și calculele prezentate de titularii de licențe în scopul reexaminării tarifelor pentru energia termică livrată consumatorilor de către titularii de licență pentru producerea, distribuția și furnizarea energiei termice, a prețurilor pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare, precum și a prețurilor pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică S.A. „Energocom”, aprobate la 20 noiembrie 2021.

Deciziile menționate urmează să fie adoptate de Consiliul de Administrație al ANRE ca urmare a Dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, care a obligat Agenția să adopte prețuri și tarife provizorii cu derogările legale de la procedura existentă, cu condiția reexaminării acestora ulterior, în conformitate cu reglementările în vigoare, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău