ANRE acuză Rotalin Gaz de manipularea opiniei publice și o amenință cu retragerea licenței

  • 27 Septembrie 2023 09:04
ANRE acuză Rotalin Gaz de manipularea opiniei publice și o amenință cu retragerea licenței

După anunțul Rotalin Gaz Trading, precum că de la 1 octombrie 2023 nu va mai livra gaze consumatorilor săi, invocând drept pretext tarifele mici la gaze, a venit cu o reacție Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care acuză compania de manipulare și o amenință cu retragerea licenței, scrie mold-street.com.

Astfel ANRE scrie că Rotalin Gaz Trading a solicitat în luna iulie 2023, iar pe 5 septembrie 2023, Agenția a aprobat reducerea prețurilor reglementate pentru furnizarea și ajustarea tarifelor pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale.

ANRE: Rotalin Gaz a obținut în 2023 un excedent tarifar de 43,6 milioane lei

ANRE menționează că, la etapa consultărilor publice, înainte de aprobarea Metodologiilor tarifare și înainte de aprobarea modificărilor la Metodologiile respective, SRL Rotalin Gaz Trading "nu a sesizat Agenția cu privire la incompatibilitatea Metodologiilor cu activitatea întreprinderii, nu a contestat hotărârile de aprobare și nici nu a menționat inadecvarea acestora".

"Astfel, în structura de calcul a tarifelor reglementate pentru distribuția gazelor naturale pentru anul 2023 au fost incluse devierile tarifare (deficit tarifar) pentru anul 2022, fapt ce acoperă, în mare parte, impactul devierilor negative generate în trimestrul I al anului 2023. Acestea, la rândul lor, vor fi compensate prin includerea în componența tarifelor de distribuție pentru anul 2024.

Cu privire la cuantumul prețurilor reglementate de furnizare, determinate de ANRE și propuse spre aprobare, de menționat că acestea au fost determinate cu includerea componentei de corectare a venitului reglementat formată de la începutul anului curent de gestiune (excedent tarifar în mărime de 43,6 milioane lei), în conformitate cu pct. 60 din Metodologia nr. 355/2021", explică ANRE.

Continuarea citiți aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău